Holurile instantelor constantene sunt pline zilnic de oameni care au probleme de toate felurile. Cu toate ca unii incearca sa-si rezolve problemele fara a ajunge la judecata, practic nu pot evita acest lucru. Sunt multe cazuri in care batranii vin sa ceara inapoi o palma de pamant, fie de la rudele care le-au escrocat fie de la Primariile care sunt obligate sa-i puna in posesie daca obiectul dosarului intra in sfera uzucapiunii.
De cativa ani buni Gabriela Luminita Ilie si Laurentiu Catalin Neculce se chinuie sa intocmeasca actele pentru casa si pamantul care au apartinut parintilor lor inca din 1959. Parintii, respectiv Marin si Geta Neculce, au primit printr-un proces verbal incheiat in octombrie 1959, un teren de 384 de metrii patrati pe care era construita o casa. Acestia au locuit acolo aproape toata viata, mai precis pana in 2001 cand au plecat la copii lor care erau stabiliti in orasul francez Le Chesnay, timp in care li s-au confiscat abuziv casa si terenul. Le-au primit inapoi in anul 2001, in urma unei sentinte civile, iar dupa decesul mamei in 2004, cei doi fii au mostenit jumatate din proprietate, cealalta jumatate revenind tatalui care le-a donat copiilor partea sa.

La masuratori au descoperit mai mult decat aveau in acte

Problemele au intervenit dupa incheierea protocolului de predare-primire dintre Primarie si mostenitori, cand la intentia de a face cadastrul imobiliar acestia au descoperit ca de fapt au avut in folosinta 415 metri patrati, si nu 384 asa cum era trecut in procesul verbal initial, incheiat in 1959. Astfel ca pentru a putea efectua cadastrul imobiliar corect, mostenitorii au trebuit sa inceapa o noua actiune judecatoreasca prin care sa se foloseasca de uzucapiune pentru a primi titlu de proprietate si pentru restul terenului. Lucru greu de realizat avand in vedere domiciliul mostenitorilor este in Franta.

Din 2004 se judeca pentru 30 de metri de pamant

Uzucapiunea cuprinsa in prevederile legale, in ceea ce priveste terenurile date in folosinta de stat cu ani in urma, cuprinde si incadreaza acele terenuri care au existat in folosinta persoanei pe o perioada mai mare de 30 de ani. Aceasta situatie se regaseste si in cazul Gabrielei Luminita Ilie si al lui Laurentiu Catalin Neculce, ai caror parinti au avut in folosinta si intretinere terenul si casa mai bine de 47 de ani. Nu este mare lucru diferenta de cativa metri patrati, dar pentru proprietari ar fi imposibil sa incheie un cadastru imobiliar lasand portiunea care nu intra in contractul initial in paragina si a nimanui. Marin Neculce a inaintat cererea pentru a primi cu titlu de proprietate si pentru cei 30 de metrii patrati inca din 2004, dar pana acum batranul nu a primit nici un raspuns.