In cursul lunii februarie a.c., Comisariatul Regional Constanta al Garzii Financiare a inregistrat rezultate remarcabile in toate domeniile activitatii specifice acestei institutii, clasandu-se pe locul intai pe tara in randul tuturor comisariatelor regionale. Pentru aceste rezultate intreaga conducere a Comisariatului Regional Constanta a fost evidentiata de Comisariatul General al Garzii Financiare, printre cei felicitati pentru reusitele profesionale numarandu-se si comisarul sef Cornel Stefan Garimovici.

Astfel, printre performantele comisarilor Garzii constantene se numara lichidarea focarului evazionist existent in localitatea Cuza Voda unde 147 de agenti economici specializati in comercializarea fierului vechi au prejudiciat statul cu 212 mld. lei. O alta reusita a Garzii Financiare Constanta este depistarea activitatii infractionale desfasurate de SC Vinalcool Company SA care, in urma relatiei cu firme-fantoma a pagubit bugetul statului cu 76 mld. lei. Mai recent, comisarii Garzii constantene au reusit sa descopere un prejudiciu de aproape 8 miliarde lei adus bugetului statului de firma SC P.F.D. Invest Star SRL Constanta. Acest agent economic a emis in perioada 2002-2004 un numar de 24 facturi insumand peste 20,6 mld. lei, fara sa depuna la Administratia Finantelor Publice Constanta declaratiile pentru plata obligatiilor de plata bugetare si deconturile TVA aferente comertului cu cereale. In urma verificarilor s-a constat ca patronii acestei firme Miron Vitalie si Peicov Valeriu, ambii din Republica Moldova nu sunt de gasit. Pentru prejudiciul estimat, comisarii Garzii Financiare au intocmit sesizare penala impotriva celor doi asociati basarabeni, precum si a lui Marius Dumitru Stan, retras din calitatea de asociat si din functia de administrator al aceleiasi firme in luna octombrie 2004.

Evaziune fiscala la o firma fantoma din Constanta

Un alt caz de evaziune fiscala descoperita in ultima perioada de reprezentantii Comisariatului Regional Constanta al Garzii Financiare este cel referitor la societatea La Tuz Sistem SRL. De fapt, constatarile comisarilor constanteni au condus la evidentierea mai multor aspecte ilegale, cum ar fi faptul ca firma respectiva nu functioneaza la sediul social declarat din municipiul Constanta, fostii si actualul asociat nu au putut fi identificati, iar in perioada iunie-decembrie 2004 acestia nu au depus la Fisc documentele pentru plata obligatiilor financiare catre stat. Altfel spus, este vorba despre o veritabila firma fantoma care insa a desfasurat activitati comerciale in urma carora patronii ei ar fi prejudiciat statul roman cu peste 10 mld. lei, prin neplata taxelor si impozitelor aferente. Este vorba despre fostii asociati Minodora Mihaela Pantazica domiciliata in Bucuresti, Catalin Agache din Galati, alaturi de asociatul unic Savu Mustata din Constanta, impotriva carora s-a intocmit sesizare penala.