O firma care sa ofere consultanta si o expertiza tehnica a automobilului inainte de tranzactionare, intr-un oras precum Craiova, unde circula zilnic aproximativ 90.000 de masini, poate fi o afacere care sa aduca un profit frumos, dat fiind faptul ca piata de profil este neocupata.
In ultima vreme, tot mai multi oameni aleg sa achizitioneze o masina la mana a doua. Exista mitul ca un autoturism rulat in exterior, vechi de cativa ani si pana in 150.000 km, este, in mod automat, si bun si te poti folosi de el fara probleme cativa ani. Ei bine, si aceste autovehicule, chiar daca sunt rulate, de exemplu, in Germania, pot ascunde "secrete" sumbre pentru cumparator, mai ales ca la ele costurile reparatiilor sunt incomparabil mai mari decat la banala Dacie cu care eram toti obisnuiti.
Firme sau puncte de "consultanta" in domeniul auto, care sa fie orientate spre diagnosticarea si evaluarea automobilelor second hand, exista in majoritatea oraselor mari, cel mai cunoscut fiind probabil centrul de diagnosticare auto din Bucuresti.
Investitia nu ar fi exagerata, costurile de achizitie a echipamentelor necesare unui serviciu profesional, care sa includa testerul (aparatul de diagnoza) si alte scule necesare, se ridica la aproximativ 35.000 de euro. Pe langa banii necesari, mai este nevoie de experienta in service auto si de seriozitate, serviciul de calitate fiind cea mai buna reclama.
Expertiza craioveana
Nevoia pietei auto second hand de a avea asigurata o expertiza tehnica profesionala inainte de cumpararea unui automobil este ideea pe care s-a bazat Benoni Calinas cand a infiintat o firma de consultanta in acest domeniu. A investit in aparatura de specialitate, constient fiind de riscul pe care il implica. Se bazeaza insa pe cei 22 de ani de experienta in service auto si pe ideea ca serviciul pe care il presteaza este folositor. "Cand vrei sa iti cumperi o masina second hand, nu stii istoria automobilului respectiv, daca a fost implicat in accidente, ce componente sunt uzate sau ce sisteme au nevoie de reparatii. Nu iti cumperi masina in fiecare zi, iar o diagnosticare si o evaluare tehnica te pot ajuta efectiv sa economisesti banii pe care i-ai da pentru reparatii ulterioare", a spus Benoni Calinas.
Diagnosticarea se face cu un aparat de diagnoza Gutmann pentru automobilele dotate cu mufa EOBD, dar si pentru alte tipuri de autoturisme. Acesta poate depista eventualele defectiuni din timp, iar informatii suplimentare se pot gasi pe pagina de internet www.AutoTestCraiova.ro.
Tarifele pentru scanare-diagnosticare de 70 de lei si 50 de lei pentru evaluarea tehnica a masinii inseamna ca investitia se amortizeaza mai greu, insa, dat fiind faptul ca preturile sunt accesibile, piata pe acest domeniu este inca la inceput, iar tranzactiile de automobile second hand sunt o practica pliata pe buzunarul omului cu venit mediu, o astfel de afacere are toate sansele sa aduca profit si sa se dezvolte.