In conditiile in care tintele de inflatie anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru urmatorii doi ani, de 4%, respectiv 3,8%, se vor adeveri, dobanzile bancare vor scadea, potrivit mai multor analisti bancari. Acestia sunt insa sceptici in privinta indeplinirii acestor tinte.

Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, anunta recent ca anul viitor tinta de inflatie va fi de 4%, iar in 2008, de 3,8%. Aceste niveluri mai mici ale inflatiei vor determina scaderea dobanzilor bancare. Astfel, "in cazul in care aceste tinte vor fi sustenabile, bancile isi vor ajusta dobanzile la depozite catre zona 4-6%, iar cele la credite in lei catre zona 10-14%", sustine Mihaela Popescu, economist Unicredit Romania. ßi Lucian Anghel, director executiv adjunct al Trezoreriei Bancii Comerciale Romane (BCR), crede ca, "teoretic, rate ale inflatiei scazute conduc la reducerea ratelor dobanzilor". El precizeaza insa ca "la stabilirea acestora din urma contribuie si alti factori, cel putin la fel de importanti, precum: politica monetara si valutara a BNR, masuri administrative si fiscale, concurenta in sectorul bancar". Un alt analist arata ca nu se poate estima cu cat vor scadea ratele dobanzilor, intrucat nu exista "o relatie stransa intre inflatie si dobanzi in cazul economiei romanesti la acest moment". "Consecintele se pot regasi doar in aria asteptarilor rationale conform carora dobanzile vor mentine tendinta de scadere", explica Florian Ibocor, analist BRD.
Efecte secundare ale ratelor mici ale inflatiei
Pe langa scaderea ratelor dobanzilor, nivelul de inflatie prognozat de BNR va avea si alte efecte asupra mediului bancar. Spre exemplu, va imbunatati climatului de afaceri, ceea ce va amplifica activitatea financiar-bancara, dupa cum apreciaza Anghel. De asemenea, si calitatea portofoliului de credite se va imbunatati, ca urmare a evolutiei activitatii agentilor economici, iar intermedirea bancara se va dezvolta, adauga Anghel.
Cum vor scadea dobanzile la depozite, clientii retail se vor orienta catre alte produse de economisire/investitii in detrimentul depozitelor bancare obisnuite, este de parere reprezentantul BCR.
Pe de alta parte, se vor crea noi produse bancare, in scopul acumularii resurselor disponibile in economie si canalizarii acestora in diverse plasamente, in special in credite, mai spune Anghel.
Ingustarea marjelor va face necesara, pentru mentinerea profitabilitatii, cresterea volumelor si eficientizarea activitatii, arata Popescu. Iar pentru aceasta, bancile mici vor trebui sa se focalizeze pe anumite segmente, in timp ce bancile medii se vor concentra pe obtinerea unei mase critice, adauga reprezentanta Unicredit.
"¥inta de 4,0% pentru anul 2007 nu este tocmai fezabila"
Reprezentantii bancilor considera ca nivelul inflatiei pentru urmatorii doi ani, stabilit de BNR, este greu de realizat. Florian Ibocor spune ca "tinta de 4,0% pentru 2007 nu este tocmai fezabila, insa incadrarea in intervalul de abatere de +/- un punct procentual este mai fezabila".
ßi Mihaela Popescu crede ca "tintele de inflatie sunt curajoase, avand in vedere alinierile de preturi venite odata cu integrarea in UE, precum si presiunile de natura cererii".