Dupa ce Banca Nationala a Romaniei a luat masuri de franare a creditarii in valuta, prin normele intrate in vigoare sambata trecuta, bancile comerciale au inceput sa mareasca dobanzile. In unele cazuri, dobanzile la creditele in euro sau dolari aproape ca s-au dublat, de la 7-8% la 13%, potrivit siteului Ghiseul Bancar.
Avand in vedere ca dobanzile la lei au ramas la fel de scumpe ca pana acum, se poate spune ca Banca centrala vrea sa puna la zid creditul in general.
Pentru ca masurile BNR de franare a creditelor in valuta ar fi putut veni dupa o ieftinire accentuata a creditelor in lei. Astfel ca romanii ar fi preferat sa se imprumute in moneda nationala asa cum sustine ca vrea Banca centrala. Pentru ca, un credit in lei cu mult mai ieftin decat in prezent, alaturi de unul in valuta scumpit de banci ca urmare a masurilor dictate de Consiliul de Administratie al BNR, ar fi putut constitui o oferta acceptabila si la indemana romanului de rand.
In conditiile date insa, romanul care va dori sa se imprumute va renunta din start la a mai lua bani din banca. De altfel, in momentul de fata, pentru un imprumut de nevoi personale in valuta, ofertele bancilor demonstreaza ca un roman cu un venit lunar de 2.500 de lei noi (25 de milioane de lei vechi) poate beneficia de un credit mai mare decat daca ar opta pentru un imprumut in lei. Din pacate insa, persoana in cauza va plati o rata sensibil egala (in unele cazuri mai mica) cu cea achitata in cazul unui credit in lei. De pilda, una dintre bancile comerciale de pe piata acorda pe o perioada de 12 ani maximum 45.000 de lei noi sau 450 de milioane de lei vechi (echivalentul a 12.676 de euro la un curs de 35.500 de lei pentru euro), cu o dobanda lunara de 750 de lei noi sau 7,5 milioane de lei vechi (echivalentul a 211 euro). In cazul creditului in valuta pe aceeasi perioada, banca acorda o suma maxima de 17.900 de euro, cu o dobanda de 9,5% si o rata lunara de 214 euro.