Prognozele BNR indica pentru acest an o inflatie de 6,8%, dar se spera ca aceasta sa nu depaseasca in cele din urma 5%. Unele banci si-au ajustat dobanzile la depozitele in lei peste rata inflatiei.
Depunerea banilor la banca poate aduce inca profit pentru persoanele carora nu le place sa riste. Potrivit ultimei prognoze BNR, inflatia la sfarsitul anului nu va fi mai mare de 6,8%, desi tinta anuntata pentru acest an este de 5%. Ultimele date statistice spun ca la ora actuala inflatia atinge 2,52%. Dobanzile la banci s-au mai stabilizat si ele, dupa o usoara crestere la inceputul acestui an, asa incat putem spune ca acestea incearca sa tina pasul cu inflatia. Un raport asupra inflatiei din luna mai precizeaza ca, in perioada decembrie 2005 - februarie 2006, randamentul mediu al depozitelor bancare a inregistrat o crestere de 0,9%, insa tendinta nu a continuat si in lunile urmatoare. In prezent, cele mai bune dobanzi la depozitele la termen in lei sunt cele oferite de Libra Bank, Finansbank si Banca Romaneasca - 8% pentru scadenta la un an. In conditiile in care se estimeaza o inflatie conforma cu prognoza BNR, aceste depozite ar aduce beneficii de un procent peste aceasta. In schimb, depozitele constituite pe perioade mai scurte au, de regula, dobanzi mai reduse cu 0,25-0,50%.
Dobanzi atractive la bancile mici
Pentru aceleasi perioade scadente, dobanzile fixe tind sa fie superioare celor variabile, incorporand anticiparea ca randamentele la lei se vor majora pe termen scurt. De asemenea, se mai observa ca bancile mici incearca sa castige cat mai multi clienti oferind dobanzi atractive, in timp ce bancile mari practica dobanzi sub nivelul inflatiei. Astfel, dobanzile la depozitele in lei cu termen la 12 luni pentru persoanele fizice la Libra Bank (7,25-8%), Romexterra (7-7,5%), Finansbank (7,75-8%) , Banca Romaneasca (7,5%) sau ProCredit (7%) sunt mai avantajoase decat cele de la BRD (5-6%), BancPost (4,5-5,5%) sau Raiffeissen (4,75%). BCR are si ea o dobanda pentru depozitele in lei cu termen la 12 luni de 7,5%. In ultimele luni, CEC a crescut dobanzile la depozitele la termen in lei, intrand in lupta cu bancile mici. In afara depozitelor la termen, alt produs promovat de banci este certificatul de depozit. Interesul pentru certificatele de depozit a scazut in 2006, acestea fiind preferate de persoanele in varsta. Avantajul la certificatele de depozit este ca pot fi rascumparate inainte de termen fara a se pierde dobanda aferenta pe perioada detinerii lor. Dobanda este, in majoritatea cazurilor, fixa pana la scadenta sau poate fi ajustata trimestrial pentru termenele indelungate. Produsul beneficiaza in continuare de avantajul comisionului zero la retragerea sumei investite, spre deosebire de depozitele la termen, unde comisionul poate ajunge pana la 0,5%.