Cresterea inflatiei, dar si majorarea dobanzii de politica monetara au determinat modificari semnificative ale dobanzilor produselor de creditare. Astfel, mai toate bancile au scumpit creditele cu procente intre 0,5 si 3%. Partea proasta este ca majorarile de dobanda se aplica tuturor creditelor pe care bancile le au in portofoliu, deci si creditelor deja acordate, cu exceptia situatiei in care creditatul se afla inca in perioada (de maximum 3 ani) cu dobanda fixa stabilita prin contract.

BCR a indexat dobanda la credit cu 0,5% in medie. Sunt insa si cresteri mai mari, de exemplu in cazul creditului Camin Extra BCR cu dobanda fixa pe trei sau cinci ani, unde dobanda a urcat cu 1,13%, pana la 9,94% pe an. "Decizia de majorare a dobanzilor reprezinta efectul direct al deciziei BNR (de majorare a dobanzii-cheie) si al evolutiei pietelor financiare internationale. Majorarea nivelului dobanzii in RON este determinata de cresterea de catre BNR a ratei dobanzii de politica monetara la 8% ca urmare a evolutiei nefavorabile a indicatorilor macroeconomici, indeosebi a ratei inflatiei", explica un comunicat al bancii.

BRD a crescut dobanda la un singur credit in lei, adica cel de nevoi personale cu garantii reale, spun reprezentantii bancii. Aceasta crestere este de 1,65% dobanda ajungand la 10,26%. Pe de alta parte, banca a decis sa majoreze cu 1% dobanda la creditele Habitat Plus si Habitat Ipotecar, pana la 6,75%, pentru varianta cu dobanda fixa pe un an in euro, dar a redus cu 1,25% dobanda la varianta in dolari cu dobanda variabila, potrivit finzoom.ro.

UniCredit Tiriac spune ca a "aliniat" dobanzile la credit avand in vedere faptul ca a mostenit produse de la trei banci diferite (fostele HVB, Banca Tiriac si UniCredit). Astfel, in portofoliul bancii exista unele credite care s-au scumpit si altele care s-au ieftinit. Reprezentantii UniCredit Tiriac ne-au spus ca media cresterilor este de 1%, iar cea a scaderilor de 3%. La creditele pe 5 ani dobanda a crescut insa cu 3%, atat la lei, cat si la euro, pana la 7,95%, respectiv 6,95% pe an. UniCredit Tiriac a introdus si un comision nou, de 0,5% aplicat la soldul creditului. Banca a operat si modificari in jos, cum ar fi la unul dintre creditele imobiliare.

Alpha Bank are, la majoritatea creditelor, doar majorari marginale datorate in primul rand modificarilor dobanzii EURIBOR. Totusi creditul auto s-a scumpit cu 1,3%, in timp ce creditele imobiliare au suferit majorari de dobanda de 0,25%.

Banca ING a crescut dobanda anuala la creditul de nevoi personale cu ipoteca pana la 7,25% pentru euro, adica a facut o indexare de jumatate de punct procentual.

Banca Romaneasca a crescut dobanda la creditul de nevoi personale in lei cu 1,1% pana la 12,6%.

Raiffeisen nu a operat pana acum nicio modificare de dobanda.