Dobanzile la imprumuturile luate de companii si populatie vor creste in urmatoarele luni, ca efect al majorarii ratelor pe piata interbancara, a declarat joia trecuta Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Tiriac Bank. "Pe segmentul companiilor exista deja o tendinta de crestere a dobA¢nzilor, iar pe retail nu se observa deocamdata o astfel de evolutie. Probabil aceasta se va manifesta de la inceputul anului viitor si va fi semnalata de cresterea dobA¢nzilor pe piata interbancara", a explicat Pal. Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank a adaugat ca, pA¢na la sfarsitul lunii septembrie, ratele dobA¢nzilor au avut o tendinta descrescatoare.

Declaratiile analistului de la UniCredit Tiriac vin in contextul in care dobA¢nzile pe piata monetara a bancilor au crescut dupa majorarea dobA¢nzii-cheie a Bancii Centrale de la 7% la 7,50%, la 31 octombrie, si dupa ce Banca Nationala a RomA¢niei si-a intensificat miscarile de sterilizare a excesului de lichiditate din piata, care a tinut dobA¢nzile sus.

DobA¢nzile au sarit insa si la creditele in moneda europeana, chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut din iunie dobA¢nda de politica monetara la 4%, deoarece turbulentele de pe pietele financiare, survenite incepA¢nd din august ca urmare a crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime), au "secat" lichiditatea de pe piata monetara a zonei euro, bancile evitA¢nd sa se imprumute una pe alta in lipsa unor informatii clare despre expunerea grupurilor financiare pe piata ipotecara americana.

Astfel, dobA¢nzile de pe piata monetara europeana (Euribor) au crescut semnificativ, iar bancile care au nevoie de finantare sunt nevoite sa plateasca mai mult pentru creditele in euro. Miercurea trecuta BCE a imprumutat bancilor fonduri pe trei luni cu cea mai mare dobA¢nda inregistrata din aprilie 2001, de 4,7% pe an, dupa cresterea neasteptata a cererii pe o piata dornica sa-si asigure lichiditate inainte de sfA¢rsitul anului.

Cea mai mare parte a creditelor acordate pe piata romA¢neasca sunt cu dobA¢nzi variabile, in functie de dobA¢nzile de pe pietele monetare - Robor la lei sau Euribor la euro.