În plin proces de scumpire a creditului, românii prefera sa se împrumute exagerat la banci. Desi dobânzile sunt mai mari, creditele în valuta au crescut în iunie cu 5% fata de luna mai 2008, iar cele în lei s-au majorat cu 2,1%.  Banca Nationala a României (BNR) încearca sa diminueze apetitul românilor pentru împrumuturi, indiferent de moneda în care acestia doresc sa ia credite. La începutul anului, au fost majorari succesive ale dobânzii de politica monetara. Ulterior, BNR a venit cu propunerea sa se introduca o fisa fiscala la accesarea creditelor si sa se ia în calcul venituri putin mai mari decât cele declarate de persoana în cauza la fisc pe anul anterior, aspect care ar scumpi creditul. Propunerea este în dezbatere publica pâna la sfârsitul lunii. În acelasi timp, contrar asteptarilor, persoanele fizice si cele juridice (care compun indicatorul BNR numit "credit neguvernamental") continua sa sfideze logica si se împrumuta masiv si în lei, si în valuta. Ultimul raport al BNR, dat publicitatii zilele trecute, arata ca în luna iunie, comparativ cu luna mai a acestui an, creditele contractate de persoane fizice si de firme a crescut, pe ansamblu, cu 3,7%. Împrumuturile în lei au crescut cu 2,1%, iar cele în valuta - cu 5%. Dintre acestea din urma, cresterea cea mai spectaculoasa a avut-o creditul în euro, de 4,3%.  
Creditele în valuta, mai mari cu 89% Expansiunea creditelor este si mai mare daca ne raportam la aceeasi luna a anului 2007. Datele BNR arata ca în iunie 2008, fata de aceeasi luna din 2007, creditele în lei au crescut cu 40%, iar cele în valuta, cu 89%. Dintre cele în valuta, sustin datele furnizate de BNR, numai împrumuturile în euro au avut cresteri de 62,7%. Daca ne gândim ca împrumuturile cele mai multe au fost accesate de la începutul anului si pâna acum, cu o mica perioada de temperare în lunile aprilie si mai, atunci paradoxul este si mai evident, pentru ca în aceeasi perioada s-au scumpit si dobânzile. Fara a lua în calcul si comisioanele, deci dobânda anuala efectiva (DAE), noile statistici publicate de BNR spun ca s-au înregistrat scaderi la dobânzile medii practicate la lei pe piata bancara. Scaderea ar fi la 10,13% în mai 2008, fata de 10,30% în aceeasi luna din 2007. Dar daca adaugam comisioanele bancilor, atunci DAE este mult mai mare decât anul trecut. Deci, ne împrumutam mai scump. Cu toate acestea, volumul creditelor a crescut.
Bancherii explica  
Managerii de retail ai unor unitati bancare din Craiova explica apetitul exagerat al persoanelor fizice si juridice pentru credite. Unul dintre motive ar fi teama populatiei ca BNR majoreaza dobânzile. "Este mai scump creditul decât anul trecut, dar, de câte ori BNR anunta ca va majora dobânzile sau ca va înaspri creditarea, de atâtea ori oamenii dau fuga la banci sa apuce sa se împrumute mai ieftin. Putini mai iau în calcul ca platesc comisioane mai mari. Ei vor sa prinda un credit cu dobânda mai mica", a spus un bancher craiovean. Acelasi manager de banca afirma ca, desi BNR a marit dobânda de politica monetara, bancile au luat decizia de a câstiga cota de piata, asa ca si-au diminuat profiturile, lasând dobânzile la niveluri înca accesibile, pentru a atrage viitori debitori. Creditul este mai scump, dar oamenii au nevoie de bani. Cei mai multi prefera sa se împrumute în euro. Ne explica motivele alt director de banca din Craiova: "Creditul în euro nu a suferit foarte multe fluctuatii, pentru ca moneda europeana a avut cotatii apropiate în ultimii ani fata de leu. Cine are o rata de 200-300 de euro pe luna plateste în lei mai mult doar cu 20-30 de lei decât anul trecut, în functie de banca. De aceea, cine îsi face cu adevarat calculele despre cât îl costa creditul stie ca la euro are de câstigat. Cei care se împrumuta în euro o fac mai mult pentru creditul ipotecar, unde e nevoie de multi bani, cu o dobânda usor mai mica decât la lei". În schimb, cei deja împrumutati din anii anteriori (pâna în 2006, inclusiv) ratele au crescut anul acesta indiferent de moneda în care s-au împrumutat. Chiar daca nu au majorat prea mult dobânda, bancile au crescut comisioanele, astfel ca ratele debitorilor sunt destul de mari. Bancile au profitat de slaba legislatie în domeniu si nu au informat suficient de mult viitorul debitor despre cum va evolua creditul sau, adica rata plus dobânda.Depozite mai mari
S-au majorat si depozitele bancare ale rezidentilor români, în luna iunie fata de luna mai, cu 2,5%, ceea ce înseamna o crestere mica, având în vedere ca dobânzile pe care le ofera bancile la depozite sunt compuse de mult timp din doua cifre. Fata de aceeasi luna din 2007, depozitele populatiei si ale firmelor au crescut cu 40,1%. Surprinzator este ca depozitele în lei au crescut doar cu 1,5%.