Societatile doljene cu datorii nu au garantiile cerute de lege ca sa poata amana plata sumelor restante catre stat
Firmele doljene nu se inghesuie sa ceara statului amanarea platii datoriilor acumulate. Executivul se astepta ca firmele cu probleme temporare de lichiditati sa dea fuga la Finante ca sa ceara esalonarea datoriilor. Dar, in practica, lucrurile stau cu totul altfel. Desi au trecut trei saptamani de cand s-au publicat normele la OUG nr. 29/2011 privind reglementarea procedurii esalonarii la plata pe o perioada de pana la cinci ani a datoriilor firmelor, in Dolj a fost depusa o singura cerere de esalonare, dar si aceea incompleta. Potrivit directorului adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, "pana in prezent, o singura firma din Craiova a depus cerere de esalonare a datoriilor, dar aceasta a fost incompleta, pentru ca nu era insotita de documentele necesare".
La Fisc mai fusese depusa o cerere inainte de publicarea normelor metodologice, dar oamenii legii nici macar nu o pot pune la numaratoare. Documentul nu a putut fi luat in calcul pentru ca nu respecta formularul obligatoriu prin lege, respectiv prin normele de aplicare. Firmele care cer esalonarea pe o perioada de pana la cinci ani trebuie sa depuna inclusiv un plan de redresare la Fisc.

Cine are garantii de 140%?

Directorul Mihai Antonescu considera ca administratorii de firme sau patronii nu s-au inghesuit sa depuna cererile de esalonare din mai multe motive, printre care si cel al garantiilor cerute de lege: "Au fost si Sarbatorile de Paste sau poate ca au asteptat sa treaca termenul de 25 aprilie ca sa adauge si datoriile scadente la acea data. De asemenea, este posibil ca firmele sa nu se incadreze in cerintele legii, in special la capitolul garantii", a spus adjunctul DGFP Dolj. OUG nr. 29 si normele publicate pe 8 aprilie (Ordinul ministrului finantelor publice 1.853) obliga firmele la garantii materiale si de 140% fata de suma datoriilor pentru care se cere esalonare la plata. Culmea este ca halele, spatiile comerciale sau alte active care se pun garantie la Fisc trebuie sa nu fie ipotecate catre alti creditori. Or, cine are la ora actuala cladiri grevate de orice sarcina pentru a le pune gaj la Fisc? Cei care vin cu scrisori de garantie bancara trebuie sa aiba garantii de 100% fata de suma esalonata.

Sumele mici, scutite de "garantii"
Nu depun garantii persoanele fizice care cer esalonarea unor sume de pana la 5.000 de lei si nici persoanele juridice care cer amanarea la plata a unor datorii sub 20.000 de lei.