Aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana va schimba radical piata muncii, multi romani fiind tentati sa plece in afara si sa castige suficienti bani pentru un trai decent. In acest sens, exista voci care spun ca, in doi ani dupa aderare, vor pleca pana la jumatate de milion de romani, nu mai mult. ßi asta pentru ca nu toate tarile isi vor deschide portile pentru cele doua state nou intrate in Uniunea Europeana.
Pentru Romania si Bulgaria, Uniunea nu a luat inca o hotarare de deschidere a pietelor muncii, este de parere Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE). "Nu ne asteptam ca dupa aderare sa fie un flux masiv de emigranti romani", a spus oficialul MIE, citat de portalul Euractiv.ro. Orban a oferit si argumente in acest sens. El crede ca numai unele dintre state isi vor deschide portile, in conditiile in care exista deja multi romani plecati, mai ales in statele sudice ale UE. Astfel, Orban se asteapta ca, in primii doi ani dupa aderare, sa plece intre 300.000 si 500.000 de romani.
Deja in Romania exista un deficit de forta de munca, in special in sectoarele de varf, a spus Leonard Orban. Spre exemplu, el crede ca este dificil sa gasesti ingineri buni la noi in tara.
Secretarul de stat a mai vorbit despre plecarea functionarilor bine instruiti in problemele Uniunii Europene. "50-60% dintre cei care zboara zilnic cu avionul la Bruxelles sunt experti", a explicat el. Singura problema care ar putea aparea cu acesti experti foarte bine pregatiti in problematica europeana ar putea fi in momentul in care ei vor decide sa se angajeze in institutiile europene sau chiar in companiile private de la Bruxelles.

Scheele: economia decide meseriile

La randul lui, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a spus ca aceia care vor pleca sa munceasca in Vestul Europei imediat dupa data aderarii vor fi "oameni care nu sunt atat de bine calificati, deoarece pentru ei cererea se creeaza mai repede".
In opinia lui, "odata cu recunoasterea diplomelor, va aparea insa un progres gradual".
De asemenea, Scheele considera ca activitatea economica va decide care vor fi meseriile cele mai cautate.
De asemenea, pe masura ce zona rurala se va dezvolta, vor aparea oportunitati pentru tinerii absolventi si acolo unde acum acestea nu exista. Raspunzand unei intrebari legate de ingrijorarea fata de un eventual "brain drain" (n.r. - scurgere a intelectualilor si a tinerilor bine pregatiti) catre Europa Vestica, Scheele a spus ca un "brain drain" temporar, provizoriu, este chiar de incurajat.
ßi asta pentru ca specialistii respectivi vor putea reveni in tara cu bune practici pe care le pot aplica. Jonathan Scheele si Leonard Orban au vorbit despre cum va arata piata muncii dupa aderarea Romaniei la UE in cadrul unui seminar Team Europe organizat recent.