Criza economica loveste si Programul National de Innoire a Parcului Auto. In Gorj, doar doi proprietari de autovehicule au depus pana in prezent documentele necesare pentru a beneficia de prima de casare la achizitionarea unui autoturism nou.

Gorjenii nu se mai ingramadesc sa depuna solicitari pentru a beneficia de prima de casare. Potrivit lui Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului, doar doua persoane au depus pana in prezent documentatiile necesare pentru a primi, in schimbul autoturismelor mai vechi de zece ani pe care le detin, 3.800 de lei din valoarea autovehiculului nou. In Gorj, Programul "Rabla" se desfasoara doar prin singurul furnizor din judet al masinilor marca Dacia. Gheorghe Fometescu spune ca 80 de cereri au fost depuse la agentul economic, dar proprietarii de autoturisme vechi nu au mai venit sa incheie tranzactia: "Oamenii nu s-a mai prezentat pentru a parcurge si celelalte etape necesare pentru a beneficia de prima de casare. Se simte si la noi criza financiara".

554 de gorjeni si-au achizitionat anul trecut masini prin Programul "Rabla"

Gheorghe Fometescu considera ca numarul redus de gorjeni care doresc sa beneficieze de prima de casare are doua cauze: "Conditiile de creditare ale bancilor sunt foarte aspre, iar acest lucru ingreuneaza achizitionarea unui autoturism nou. De asemenea, proprietarii de masini vechi care vor sa-si cumpere autoturisme noi prin programul cunoscut sub denumirea 'Rabla' asteapta majorarea primei de casare".
Programul de Innoire a Parcului Auto a inceput pe 15 martie si se va incheia la sfarsitul anului, pe 25 decembrie. Anul trecut, prin acest program, 554 de gorjeni si-au achizitionat autoturisme noi. Pentru acest an, prima de casare acordata pentru autoturismele mai vechi de zece ani si aflate in stare de functionare a crescut la 3.800 fata de 3.000 de lei, cat a fost in 2008. Cu toate acestea, raportat la cursul euro, valoarea primei din acest an este mai mica decat cea de anul trecut.