Romania a beneficiat, in ultimii ani, de nenumarate programe care au avut menirea de a sprijini, mai mult sau mai putin, agricultorul. Si in perioada 2008-2010 vor continua actiunile de sprijinire a agriculturii romanesti, in acest sens fiind elaborat Programul National Apicol (PNA), care are alocat de la bugetul national suma de 6.717.150 de lei, iar cofinantarea din partea Uniunii Europene este de 1.985.267 de euro. Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Constanta, la nivel local au fost primite sase cereri pentru PNA, din care 5 au indeplinit conditiile de eligibilitate. Printre fericitii castigatori se numara: S.C. Apicola 97 SRL Constanta, SC Cooperativa Apicola Dumitru Ivan - Cernavoda, si Apicola Calatis Cooperativa Apicola - Mangalia.
"Programul National Apicol a fost elaborat impreuna cu reprezentantii organizatiilor profesionale apicole, legal constituite, si cuprinde reglementarea masurilor de ajutor financiar pentru actiunile privind lupta contra variozei si repopularea septelului. Acestea vor fi finantate din Fondul European de Garantare Agricola, dar si din bugetul national, conform prevederilor OUG numarul 67/2006", a declarat pentru cotidianul "Replica" directorul APIA Constanta, Dumitru Mergiani. Cele cinci societati care au indeplinit conditiile de eligibilitate sunt: Asociatia Crescatorilor de Albine "Alpimed 2003" Medgidia, Cooperativa Agricola Apicam Dobrogea, din Constanta, S.C. Apicola 97 SRL, din Constanta, SC Cooperativa Apicola Dumitru Ivan - Cernavoda, si Apicola Calatis Cooperativa Apicola - Mangalia.

Conditiile de eligibilitate par a fi o piedica in obtinerea banilor UE

Si de aceasta data, criteriile gandite pentru a delimita acordarea undei verzi in ceea ce priveste Programul National Apicol 2008-2010 pot fi privite ca o mica restrictie pentru agricultori. Cu alte cuvinte, apicultorii trebuie sa fie membrii unei forme asociative legal constituite, de profil, familiile de albine sa fie inregistrate la Directia Veterinara si Siguranta Alimentelor Constanta si in registrul agricol, sa aiba pregatire in domeniul apiculturii confirmata prin atestat sau certificat/diploma conform legislatiei in vigoare. De asemenea, apicultorii trebuie sa detina si sa completeze un document elaborat de forma asociativa si aprobat de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, din care sa rezulte ca familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale. Medicamentele achizitionate sa fie inscrise in lista medicamentelor de uz veterinar, omologate. Tratamentele sa se desfasoare in baza unui calendar intocmit anual, conform tehnologiei apicole si urmarit de reprezentantii formei asociative legal constituite.