Romania va fi in stare sa cheltuiasca doar 20-25% din fondurile UE pentru dezvoltare rurala, este de parere directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, citat de NewsIn.
El aduce ca exemplu tarile care au aderat recent la UE, care au absorbit circa 20-25% din fondurile europene, in primul an dupa integrare. Astfel, Ungaria si Polonia, desi au facut eforturi, au reusit sa cheltuie doar un sfert din fondurile comunitare.
Oficialul european recunoaste insa ca mecanismele birocratice de la Bruxelles contribuie si ele la gradul scazut de absorbtie. Potrivit acestuia, Planul National Strategic va fi aprobat de UE dupa cateva luni de la inceputul anului. Klarik a explicat ca "nu se pot lansa licitatiile pentru proiecte pana cand Planul National Strategic nu este aprobat la Bruxelles, iar acest lucru se va intampla cel mai devreme in martie". Prin urmare, a precizat directorul APDRP, mai devreme de aprilie nu se pot demara licitatii pentru depunerea proiectelor.
"Din experienta programului SAPARD ne asteptam ca proiectele sa fie depuse in cursul a doua luni, deci undeva in iunie, iar pentru selectarea si evaluarea acestora mai sunt necesare doua-trei luni.
Concluzia este ca se vor efectua putine plati in 2007", a declarat Laszlo Klarik. (M.C.I.)