Pana in momentul de fata, Romania nu trebuie sa se ingrijoreze ca va depasi cota de lapte acordata de Uniunea Europeana. ßi asta pentru ca doar 1,75% dintre beneficiari au solicitat cota la care au dreptul, potrivit NewsIn. Dupa o luna de la debutul campaniei de acordare a cotelor de lapte, adica la sfarsitul lui august, 600.000 de oameni au primit formularul necesar pentru solicitarea cotei, dintre care doar 1,75%, adica 21.000 l-au completat.
Pericolul consta in faptul ca, in conditiile in care producatorii nu vand pe piata 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta. Proportional cu cota nerealizata vor fi reduse si subventiile acordate de UE Romaniei. In conformitate cu normele UE, pentru a putea comercializa lapte dupa 1 ianuarie 2007, producatorii romani trebuie sa solicite cota de lapte, data-limita fiind sfarsitul lui octombrie 2006. Aceste cote sunt acordate producatorilor proportional cu cantitatea de lapte pe care acestia declara ca o produc si pot dovedi acest lucru.
Pentru a stimula productia de lapte care sa acopere cota acordata Romaniei, Ministerul Agriculturii a suplimentat cu 50 de milioane de lei fondurile pentru achizitionarea de aparate de racire a laptelui sau instalatii de muls. Distribuirea cotelor se va realiza in perioada 31 octombrie 2006 - aprilie 2007. (S.N.)