In acest scop se infiinteaza trei noi societati comerciale, avand ca obiect principal de activitate furnizarea energiei electrice (cod CAEN 4013): SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Muntenia-Nord" SA; SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Transilvania-Sud" SA; SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Transilvania-Nord" SA, cu sediul la Cluj. Aceasta are in componenta sase agentii de furnizare, printre care si Agentia din Oradea. Actualele societati supuse divizarii continua sa existe ca societati de distributie a energiei electrice si isi modifica in acest sens denumirile si obiectul principal de activitate (cod CAEN 4013). Astfel, societatea se numeste acum SC Filiala de Distributie a Energiei Electrice "Electrica Distributie Transilvania- Nord" SA.
Societatile comerciale rezultate in urma divizarii partiale sunt societati comerciale pe actiuni si isi desfasoara activitatea potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. In vederea realizarii acestor operatiuni, adunarile generale extraordinare ale celor trei filiale vor hotari modificarea obiectului principal de activitate si a denumirii celor trei societati. Pentru a deveni opozabile tertilor, hotaririle adunarilor generale vor fi depuse, in termen de 15 zile, la Oficiul Registrului Comertului spre a fi mentionate in registru si publicate in MOF. De asemenea, in termen de 15 zile de la incheierea actelor constitutive ale celor trei filiale de furnizare a energiei electrice va fi ceruta inmatricularea acestora in ORC.
La Oradea vor functiona o agentie de distributie si alta de furnizare
Dupa realizarea acestor operatiuni, fiecare societate comerciala supusa divizarii va transmite, prin protocol de predare-preluare, filialei corespunzatoare nou-infiintate acea parte din patrimoniul aferent activitatii de furnizare a energiei electrice, pastrand patrimoniul aferent activitatii de distributie. Capitalul social al societatilor este detinut in proportie de 88% de SC "Electrica" SA si in proportie de 12% de SC "Fondul Proprietatea" SA. Societatile, in urma separarii activitatii de furnizare a energiei electrice, se subroga in drepturile si obligatiile societatilor supuse divizarii in contractele de concesiune si in licentele de distributie a energiei electrice, dupa cum urmeaza: "Electrica Distributie Transilvania-Nord" SA se va subroga in drepturile si obligatiile care decurg din Contractul de concesiune a serviciului de distributie nr. 7 din 7 octombrie 2005 si din Licenta de distributie nr. 453 din 29 aprilie 2002, modificata prin Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 4 din 7 ianuarie 2005.
Electrica Distributie Transilvani-Nord SA are capitalul social impartit intr-un numar de actiuni calculate in functie de ponderea activului net al activitatii de distributie in activul net al Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Transilvania Nord" SA, supusa divizarii. Astfel, capitalul social este de 317.051.700 de lei, impartit in 31.705.170 de actiuni, fiecare actiune avand valoarea nominala de 10 lei. Predarea partilor din pasivul si activul bilantier de la "Electrica Distributie Transilvania Nord" SA la "Electrica Furnizare Transilvania-Nord" SA, precum si modificarea corespunzatoare a patrimoniului propriu al "Electrica Distributie Transilvania-Nord" SA urmeaza sa se faca pe baza de protocol de predare-preluare, finalizat in termen de 90 de zile de la data inmatricularii noilor societati comerciale de furnizare a energiei electrice in ORC.
Pe de alta parte, "Electrica Furnizare Transilvania-Nord" SA se infiinteaza si functioneaza in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare si cu statutul propriu. Capitalul social este impartit intr-un numar de actiuni calculate in functie de ponderea activului net al activitatii de furnizare in activul net al Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Transilvania- Nord" SA, supusa divizarii. Astfel, capitalul este de 16.195.830 de lei, impartit in 1.619.583 de actiuni, fiecare actiune avand valoarea nominala de 10 lei. Personalul care se preia de catre societatile comerciale si va avea toate drepturile si obligatiile stabilite prin contractul individual de munca pana la incheierea noului contract colectiv de munca (CCM). CCM se negociaza la nivelul Societatii Comerciale "Electrica" SA. Astfel, Societatea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Oradea se va diviza in Agentie de Distributie, pe de-o parte, si Agentie de Furnizare a Energiei Electrice Oradea, ca entitati separate, cu sediul pe Strada Grivitei, nr. 32.