Subiectul discutiilor il constituie cursurile Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor, a caror absolvire ar echivala pentru unii cu obtinerea definitivatului in avocatura, in timp ce altii sustin exact contrariul



Confuzia a pornit chiar de la reprezentantii Institutului de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor (IPPA), care au comunicat in teritoriu ca absolvirea cursurilor amintite nu le-ar da dreptul stagiarilor sa profeseze ca avocati definitivi, urmind sa poata face acest lucru la finele celor doi ani de stagiatura. Problema e ca legea prevede cu totul altceva, respectiv faptul ca avocatii pot reduce cu mai bine de un an perioada de stagiatura, in conditiile in care urmeaza cursurile IPPA.

11 avocati stagiari din cadrul Baroului Galati vor urma incepind de luni cursurile Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor, durata acestora fiind de 9 luni. Cursantii trebuie sa-si achite cheltuielile legate de cazare si masa, precum si o taxa de patru milioane de lei, urmind ca restul costurilor, in care sint incluse plata profesorilor si inchirierea salilor de curs, sa fie suportate din fondurile Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Decanul Baroului Galati, avocatul Mircea Breahna, ne-a declarat ca in acest an a reusit sa dea curs tuturor solicitarilor venite din partea avocatilor stagiari. In cazul in care pe viitor vor apare prea multe cereri in acest sens, vor avea prioritate stagiarii care au obtinut cele mai mari note la licenta, precum si la admiterea in Barou. La finalizarea studiilor, avocatii vor sustine o lucrare asemanatoare celei de licenta, precum si un examen la patru materii (Drept Penal, Drept Civil, Drept Procesual Penal, Drept Procesual Civil). Conform spuselor avocatului Mircea Breahna, avocatii stagiari care vor absolvi cursurile cu pricina vor fi trecuti pe tabloul avocatilor definitivi, cu dreptul de-a profesa ca atare, insa punctul sau de vedere nu este impartasit si de reprezentantii IPPA. Cei din urma sustin ca absolvirea cursurilor amintite nu are efecte asupra perioadei de stagiatura a avocatilor. Problema va fi transata la apropiatul congres al Uniunii Barourilor din Romania, ce va avea loc pe 17 iunie la Bucuresti.