Mai multi angajati ai TMK-Artrom Slatina, care au fost disponibilizati anul acesta, sustin ca vor da societatea in judecata. Acestia se considera nedreptatiti si acuza conducerea de modul in care a intocmit listele cu persoanele carora le-a incetat contractul individual de munca.
Disponibilizarile de la TMK-Artrom Slatina nu intra in categoria celor colective pentru ca au fost concediate mai putin de 30 de persoane in interval de 30 de zile si de aceea este posibil ca angajatii disponibilizati sa nu poata beneficia de salarii compensatorii. "Conducerea societatii da afara cate 29 de angajati pentru a ocoli disponibilizarile colective. Din iulie 2008 tot dau afara oameni. La inceput, au fost disponibilizati angajatii care au avut contract de munca pe durata determinata. De doua luni, au inceput sa dea afara si din angajatii care aveau contracte individuale de munca pe durata nedeterminata", au spus angajatii societatii.
Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt, Cristinel Carloganu, a confirmat ca, in luna martie, 29 de angajati ai societatii au ramas fara locuri de munca dupa ce, in februarie, au mai fost disponibilizate 29 de persoane.

Lista neagra

Ceea ce ii nemultumeste pe angajatii de la TMK-Artrom Slatina este faptul ca, in ultima perioada, pe "lista neagra" au fost cuprinsi mai multi muncitori care s-au retras din sindicatele constituite la nivelul societatii, nemultumiti de modul in care liderii le reprezinta interesele. "Inainte erau disponibilizati muncitorii care aveau contracte pe durata determinata. Stim ca, de fapt, sefii au intocmit o lista cu persoanele care vor fi concediate luna aceasta. Nici unul dintre noi nu era pe acea lista. Saptamana trecuta am depus cereri de retragere din sindicat. Dupa numai o zi, am fost anuntati ca incepand cu 30 aprilie ne va inceta contractul individual de munca", s-au plans angajatii.
Acestia au declarat ca au contestat deciziile luate de societate in legatura cu incetarea contractelor de munca si ca vor ajunge si in instanta.
"Am depus contestatie la fabrica, insa ii vom da in judecata!", au mai spus cativa angajati.

Sindicatele, in necunostinta de cauza

Dupa ce in februarie si martie au fost concediati aproximativ 60 de angajati cu vechime in unitate, luna aceasta, alti 29 de muncitori vor ramane fara slujbe. In acest context, sindicatele sunt "in bezna", iar conducerea da vina pe efectele crizei si pe lipsa cererii pe piata. "Este o incertitudine totala! Nu are nimeni idee despre ce o sa se intample. Am purtat discutii cu patronatul. Avem foarte mult produs pe stoc. Angrosistii au si ei marfa pe stoc, iar cererea de produse este foarte mica", a incercat sa ofere o explicatie liderul Sindicatului Liber TMK-Artrom, Marcel Gavrila.

Criza, bat-o vina!

Conducerea societatii da vina pe criza economica. In deciziile semnate de directorul general, ing. Adrian Popescu, care au fost inmanate viitorilor someri, se arata: "Liberalizarea totala a pietelor de desfacere si in particular a pietei tevilor fara sudura determina/obliga ca activitatea de productie a SC TMK-Artrom SA sa se desfasoare in conditii de eficienta si productivitate similara cu cele ale concurentei din piata in scopul vinderii produselor la pretul scazut impus de piata... Efectele crizei financiare globale sunt resimtite de metalurgia romaneasca... SC TMK-Artrom SA determinand masura concedierii prin desfiintarea locurilor de munca ale salariatilor".

Venituri de 640 de milioane de lei in 2008

Cu toate ca profitul net preliminat al companiei s-a redus anul trecut cu 66%, de la 64,7 milioane de lei in 2007 la 21,4 milioane de lei, veniturile producatorului de tevi din Slatina au avansat cu 56%, la 640 de milioane de lei, fata de 408 milioane de lei in 2007.
TMK Artrom a fost infiintata in 1982, ca o companie cu capital de stat, sub numele de IT Slatina. Productia sa a inceput sase ani mai tarziu. Aceasta a fost transformata in societate cu raspundere limitata in 1991, devenind Artrom SA.
Societatea a fost privatizata in 1999, iar Staro GmbH era actionar majoritar. In 2001, compania germana Sinara Handel GmbH a cumparat un pachet de actiuni de la Artrom SA. Pe 1 martie 2006, societatea a devenit parte din TMK Groupe, schimbandu-si numele in TMK-Artrom. Capacitatea de productie a unitatii atinge 200.000 de tone pe an.