Seful Departamentului de strategie al UNPR, Mircea Cosea, a declarat marti ca formatiunea pe care o reprezinta considera ca Guvernul nu a realizat legatura dintre politica monetara si cea fiscala, el precizand si ca responsabilitatea Ministerului de Finante nu poate fi trecuta cu vederea.
"S-a creat un decalaj nepermis intre punctul de vedere al Guvernului si cel al BNR asupra solutiilor de iesire din recesiune. Nu s-a realizat de catre Guvern legatura necesara intre politica monetara si cea fiscala.
Intarzierea masurilor, lipsa de viziune a politicii economice a Guvernului a condus la situatia ca Romania sa apeleze la imprumuturi.
Politica bugetara din 2009 a agravat situatia la nivel macroeconomic, nu s-a realizat o corelatie clara cu politica monetara a BNR, s-a impus un numar record de rectificari bugetare soldate cu un enorm deficit bugetar.
Responsabilitatea Ministerului de Finante pentru aceasta situatie nu poate fi trecuta cu vederea", a precizat Cosea, adaugand ca aceasta pozitie a UNPR a fost aprobata de catre Biroul Politic Permanent National (BPPN) al formatiunii, care s-a reunit marti in prima sedinta.
Cosea a precizat ca, in opinia UNPR, relatia cu FMI este strict necesara in continuare, dar nu este suficienta pentru iesirea din recesiune.
Potrivit lui Cosea, UNPR cere aplicarea urmatoarelor masuri:
• Suprimarea privilegiilor materiale si salariale ale demnitarilor.
• Stricta monitorizare a cheltuielilor publice la nivelul fiecarui ordonator de credite.
• Accelerarea masurilor de prevenire si eliminare a evaziunii fiscale si a avantajelor clientelei politice.
• Reducerea numarului secretarilor de stat si al cabinetelor lor.
• Reducerea excesului de personal ministerial din departamentele de protocol si relatii publice ale ministerelor.
Cosea a aratat ca UNPR cere ca pensia minim garantata sa nu fie redusa cu 15%, asa cum se arata in memorandumul suplimentar incheiat cu FMI. El a mai precizat ca nu este corect ca sectorul public sa fie tratat nediferentiat, global, prin includerea Educatiei, Sanatatii si Ordinii publice, sectoare care au deja un deficit de finantare si de personal.
"Lipsa unei politici bugetare moderne a condus la iminenta unui blocaj financiar. Statul a devenit cel mai important element de blocare a economiei, prin onorarea doar a facturilor clientelei politice. Consideram ca nu se justifica majorarea cotei unice si a TVA inainte de a se epuiza caile de diminuare a risipei bugetare", a mai spus Cosea.