Santierul Naval Damen Galati, controlat de grupul olandez Damen, are, incepand cu 1 decembrie, o alta conducere. Practic, incepand cu aceasta data, Gelu Stan, cel care a ocupat functia de director general a Santierului Naval Galati, a fost schimbat din functie astfel incat actualul manager a fost numit chiar din grupul olandez Damen. "Incepand cu 1 decembrie, directorul general al Santierului Naval Damen Galati este un olandez al carui nume este Kees De Ruiter. Nu cunosc care au fost motivele pentru care Gelu Stan a fost demis si nici nu stiu daca mai ocupa vreo functie in cadrul Santierului Naval", a declarat Valentin Gheorghe, liderul sindicatului din Damen Galati. O alta sursa din cadrul Damen Galati ne-a completat, spunand ca Gelu Stan a trimis pe 30 noiembrie, chiar inainte de a pleca la Bruxelles, un mail catre toti sefii de sectie din Santierul Naval Galati prin care a anuntat ca si-a incheiat contractul de manager prin care a ocupat timp de 5 ani functia de director general la Damen Galati. "Gelu Stan se afla la Bruxelles pentru a participa la intalnirea asociatiei santierelor navale din Europa - CESA", ne-a mai spus aceeasi sursa.

Contactat telefonic, Gelu Stan a spus ca nu comenteaza aceasta situatie pentru ca este in timpul unei sedinte la Bruxelles si ca va trimite un comunicat de presa in zilele urmatoare prin care va explica inlocuirea sa.

Pe de alta parte, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, Santierul Naval Galati a inregistrat anul trecut, pentru prima data in ultimii cinci ani de cand Gelu Stan s-a aflat la conducerea Damen Galati, pierderi in valoare totala de 28.347.326 lei, in timp ce cifra de afaceri a fost de 251.129.996 lei. De asemenea, pe acelasi site, Damen Galati figureza cu datorii de aproximativ 500 de milioane de lei. In acelasi timp, Damen Galati figureaza (la 30 septembrie 2008, cand au fost actualizate datele - n.r.) cu o datorie totala de aproximativ 5 milioane de lei catre toate cele patru bugete ale statului.

Cu toate acestea, liderul sindicatului din Damen Galati, Valentin Gheorghe, a spus ca din cunostintele pe care le are, santierul naval nu are datorii. "Din cate stiu eu, Santierul Naval Galati este cu plata datoriilor la zi", a mai spus Valentin Gheorghe.