Conducatorii spitalelor sunt obligati sa completeze declaratii de avere, insa acestea nu sunt publicate nici pe site-ul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj si nici pe cele ale spitalelor. Capii sistemului sanitar doljean spun ca declaratiile au fost trimise la Ministerul Sanatatii, dar ca nu sunt obligati sa le dezvaluie publicului.
Averile conducatorilor de spitale din Romania sunt secrete prin lege. Acesta este motivul invocat de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj pentru faptul ca nu au publicat pe site-ul institutiei averile directorilor de spitale din judet. Aici se regasesc doar declaratiile de incompatibilitate si cele de interese. Conform Legii nr. 95/2006, privind reforma in sistemul sanitar, acestia sunt obligati sa completeze si cate o declaratie de avere, dupa un model aprobat de Ministerul Sanatatii. Respectivele declaratii nu apar insa pe site.
"Declaratiile de avere, impreuna cu cele de incompatibilitate si cele de interese au fost depuse la noi, dar le-am trimis la minister. Ministerul Sanatatii ne-a cerut sa publicam doar declaratiile de interese si cele de incompatibilitate. Cele de avere nu intra in atributiile noastre", a declarat Stefan Popescu, directorul executiv adjunct al ASP Dolj.
Portita legala
Intr-adevar, legea care reformeaza sistemul sanitar are chichite dupa care directorii se ascund atunci cand vine vorba sa-si dea la iveala averile acumulate. Potrivit art. 187, alin. 1 si 2, din textul normativ mentionat, acestia sunt obligati sa depuna declaratii de interese si de incompatibilitate in termen de 15 zile de la numirea in functie la Ministerul Sanatatii. Conform alin. 3 al aceluiasi articol, declaratiile se afiseaza pe site-ul spitalului. Mai departe, conform art. 187, alin 5, persoanele din conducerea spitalului au obligatia de a depune si o declaratie de avere, dar in conditiile prevazute la alin. 1 si 2. Cu alte cuvinte, legea nu prevede expres ca declaratiile de avere sa fie vazute de publicul larg si lasa la latitudinea directorilor daca acestia vor sau nu sa-si faca vizibila averea. In Dolj, mult timp dupa intrarea in vigoare a legii nici macar declaratiile de interese si de incompatibilitate nu erau publicate. Pentru ca multe dintre spitalele din judet nu aveau site propriu, ASP a oferit posibilitatea ca acestea sa fie afisate pe site-ul institutiei coordonatoare. Chiar si asa, situatiile privind spitalele din Bailesti, Filiasi si Poiana Mare nu pot fi accesate. Multi dintre directori nu stiu ca declaratiile lor de avere nu sunt afisate pe site-ul ASP.
"Eu nu eram in tara cand s-au publicat. De asta se ocupa sefa personalului. Oricum, n-am acumulat nimic in ultimul timp. Declaratia mea de avere trebuie sa fie pe site-ul ASP", a declarat Cristina Calangiu, directoarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova.
"Inainte de 15 martie nu se poate face o estimare corecta a veniturilor, pentru ca trebuie sa luam fisele fiscale. Sunt o gramada de parlamentari, oameni mai grei pe care ar trebui sa-i verificati. Dar se revarsa si asupra noastra pentru ca suntem doctori. O sa depun declaratia de avere la ASP", a spus, la randul sau, Tudor Udristoiu, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.
Printre cei chestionati am gasit si un conducator de spital care si-a publicat declaratia de avere. Este vorba de Mihai Coman, directorul Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova. Dar nu pe site-ul ASP, ci pe cel al spitalului. Conform acestuia, directorul are in proprietate un apartament in Craiova de 60 mp, un autoturism Dacia Logan de fabricatie 2004. Veniturile anuale din salarii sunt de 13.326 de lei.