Controversatul afacerist Dinel Staicu, presedinte al SIF Oltenia, si-a tras plaja privata la malul Dunarii, pe terenul revendicat de o persoana fizica, aceasta sustinand ca pamantul apartine familiei sale de cateva zeci de ani. Pe cei 4.000 de metri patrati aflati in litigiu, Staicu a construit o replica a parcului RSR de la Jiu, pe care l-a dotat cu celebrele tunuri, o piscina, un ponton, dar si un skijet pentru senzatii tari de weekend.


Aproape 4.000 de metri patrati pe malul Dunarii, in comuna Eselnita, un infinit de probleme. Stapanul lor, Dinel Staicu, atotputernic, plin de bani, atotcunoscator in probleme de retrocedare. De partea cealalta, Constantin Brancoveanu, un om simplu din comuna, al carui ghinion s-a numit Hidrotehnica SA Orsova. Respectiva societate a primit plocon de la stat zeci de mii de metri patrati de teren confiscat de comunisti de la oameni, pe care i-a folosit, iar apoi vandut, o parte din teren ajungand in cele din urma in curtea lui Dinel Staicu, mare iubitor de pamant.

I-au pus gardul la pamant

Ca sa poata reintra in posesia pamantului, Constantin Brancoveanu a dat in judecata societatea in 2005. Dupa o lupta surda in justitie, in 2006, Brancoveanu a castigat definitiv si irevocabil procesul. Potrivit sentintei, Hidrotehnica era obligata sa ii lase lui Brancoveanu "in deplina proprietate si pasnica folosinta suprafata de 1.387 de metri patrati. Victorios, omul si-a angajat un executor judecatoresc, si-a luat pamantul in primire si l-a imprejmuit cu gard. "La un moment dat, m-am trezit ca gardul fusese dat jos si inlocuit cu altul. Am intrebat in stanga si in dreapta, cei de la firma sustineau ca nu ei l-au daramat. Asa a ramas de atunci. Nu pot intra pe propriul meu pamant", a declarat Brancoveanu. Cei 1.387 de metri patrati nu sunt singurii pe care acesta sustine ca Hidroconstructia SA Orsova ii ocupa abuziv. "Alti 4.000 de metri patrati situati langa cei 1.387 sunt folositi de Hidrotehnica. I-am cerut si pe acestia in instanta, dar societatea i-a vandut abuziv unei firme din Craiova, Hidrotehnica SRL, detinuta de SIF Oltenia. Acea suprafata a fost insusita de Dinel Staicu, care si-a construit acolo un conac si a transformat malul Dunarii in plaja privata", a mai spus Brancoveanu. Potrivit spuselor sale, dupa actiunea de revendicare, Hidroconstructia SA Orsova a vandut imediat terenul firmei similare din Craiova pentru a-i face pierduta urma.

Staicu despre el: "nu cumpar tepe"

Prin contractul de vanzare-cumparare incheiat intre cele doua societati pe 27 martie 2007, 23.864 de metri patrati situati in punctul "peste coaste - pe langa deal" au trecut in proprietatea Hidrotehnica SRL Craiova. Dupa spusele lui Brancoveanu, amplasamentul coincide cu cel al terenului revendicat de el. Suma de vanzare trecuta in document este de aproape 420.000 de lei. Interesant este faptul ca Hidrotehnica stia ca plateste o suma importanta de bani pentru un teren pe care risca sa-l piarda in urma procesului. "Cunosc modul de dobandire a imobilului instrainat, stiu ca nu este grevat de sarcini sau procese, cu exceptia actiunii de revendicare(...), intelegand sa-l cumpar pe riscul societatii", mentioneaza cumparatorul in contract. Desi, in acte, terenul este detinut de firma din Craiova, in realitate, el este folosit de Dinel Staicu. Hidrotehnica SRL Craiova are ca actionar unic Oltenia Leasing IFN, care este detinuta, la randul ei, de persoane fizice. Legatura cu Staicu vine pe filiera administratorilor, unul dintre ei, Carmen Ioana Popescu, fiind mana dreapta a lui Staicu si membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. Dinel insusi recunoaste ca a construit ceva pe terenul de langa Dunare. Bossul de la SIF stie ca exista un proces pentru terenul in cauza, dar nu se teme. "Terenul acela este al SC Hidrotehnica SRL Craiova. Cel care a vandut (Hidrotehnica SA Orsova - n.r.) a vandut pe baza unui titlu, altfel notarul nu-si punea stampila pe actul de autentificare. Nu stiu de ce acea persoana revendica terenul, dar, daca va reusi sa anuleze titlul de proprietate, atunci jos palaria, va anula si contractul de vanzare. Eu mi-am ingradit proprietatea. Staicu nu cumpara tepe. Am cumparat putine la viata mea", a spus Staicu.

Ce contine conacul lui Dinel
Pe terenul in litigiu, Dinel a construit un conac, strajuit pe o parte de porti inalte, pe care a montat placute inscriptionate "teren proprietate privata". In mijlocul plajei amenajate, a construit o piscina inconjurata de umbrelute. Langa, strajuieste un tun, precum cel de la parcul RSR. Langa pontonul de trei metri se odihneste o barca si un skijet. De mentionat ca locul de vacanta unde Dinel& comp trag saptamanal, dupa spusele localnicilor, este amplasat la marginea Drumului National 57, care face legatura intre Orsova si Moldova Noua.