Din septembrie, vom plati pentru o paine de numai 300 de grame cu 1.000 de lei in plus. Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania sustin chiar ca scumpirea va avea loc peste numai 30 de zile. Potrivit procesatorilor, unul dintre motivele acestei scumpiri este cresterea pretului de referinta al graului. Tot fabricantii de paine sunt de acord ca pretul acesteia va creste chiar si fara modificarea tarifelor de referinta pentru grau, si asta din cauza majorarii costurilor la utilitati si a salariilor.
In cazul stabilirii unui pret de referinta la grau la 4.000 sau 4.500 de lei vechi, cheltuielile producatorilor ar fi acoperite la limita prin vinderea productiei.
Anul trecut, in conditiile in care un kilogram de grau a fost vandut cu un pret intre 3.000 si 3.300 de lei/kg, cheltuielile de producere nu au fost acoperite. "Un pret de 5.000 ar rezolva problema", a declarat Laurentiu Tor, presedintele unei asociatii a producatorilor de cereale. ßi asta pentru ca ar acoperi cheltuielile si s-ar putea inregistra si un mic profit. O alta problema o constituie anul acesta micsorarea productiei de grau, care este estimata de producatori la 4.000 kg/ha, comparativ cu cea de anul trecut, care a fost de 4.650 kg/ha.

Procesatorii ameninta cu importul graului

Pe de alta parte, procesatorii ameninta ca, in cazul in care pretul de referinta al graului se stabileste la 5.000 de lei vechi, graul necesar producerii de paine ar putea fi importat din strainatate.
Ei aduc ca argumente faptul ca graul de import este tot 5.000 de lei vechi, dar are o calitate superioara celui de pe piata romaneasca.
Potrivit lui Aurel Popescu, presedintele Rompan, chiar daca pretul graului este egal cu cel de pe piata europeana, pretul painii este de sase ori mai mic si deci acesta trebuie sa creasca. In replica, producatorii considera ca aceasta este o strategie a procesatorilor prin care ii forteaza sa accepte un pret de referinta la grau mai mic. De asemenea, ei sustin ca exista cerere din partea consumatorilor din mediul rural pentru grau, inregistrata la morile din sate si comune.

Statul ar trebui sa rezolve problema

Statul roman reprezinta un intermediar intre producatori si procesatori. Astfel, daca productia de grau este cumparata de stat cu 5.000 de lei vechi/kg, procesatorii o vor cumpara la pretul stabilit de stat.
Dupa acest stadiu, procesatorii pot adauga cat vor ei la pretul painii, pentru ca nu este stabilita o limita.
Statul trebuie sa ajunga la o intelegere cu procesatorii pentru ca valoarea adaugata de ei sa nu fie prea mare. (S.N.)