De la 1 septembrie, leul va putea fi tranzactionat si prin banci din strainatate. Aceasta este ultima etapa a procesului de convertibilitate a monedei nationale, a declarat intr-un interviu acordat Bloomberg si preluat de NewsIn viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa.
Popa a apreciat ca suntem pregatiti pentru liberalizarea de la 1 septembrie a fluxului de bani de pe piata, ceea ce va echivala cu o convertibilitate totala a leului. "Consider ca economia este pregatita in momentul de fata pentru acest lucru si cred, de asemenea, ca este o importanta perioada de testare pana in momentul aderarii", a apreciat Popa. Reamintim ca un pas important in convertibilitatea leului a fost cea de la 8 iulie 2005, cand BNR a aprobat liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate.
Mai mult, acest pas este considerat de Popa ca a fost mult mai complicat fata de liberalizarea ce va avea loc la 1 septembrie, pentru ca anul trecut au fost lasati cetatenii straini sa aiba depozite in lei. Dar ce inseamna liberalizarea totala a leului? Popa explica ca, daca in momentul de fata "clientii" principali ai BNR sunt bancile inregistrate in Romania, de la 1 septembrie, leul va putea fi tranzactionat si prin banci din strainatate.
Cu alte cuvinte, leul va deveni valuta convertibila. Oficialul BNR raporteaza evolutia leului la alte piete si nu considera ca se va manifesta un interes deosebit pentru leu datorita marimii pietei si a problemelor ridicate de lichiditate. "Ceea ce ne asteptam sa se intample este similar cu ceea ce s-a intamplat in alte tari, adica sa vedem o participare mai mare a persoanelor straine in piata locala.", a mai spus viceguvernatorul BNR.
Cu toate acestea, oficialul BNR semnaleaza ca este posibil sa existe anumite probleme, de genul unor miscari speculative de capital, dar considera ca nu trebuie sa ne asteptam la probleme majore in urma liberalizarii. (Mugur Cosmin)