Cel mai tarziu in octombrie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va decide cu cat se vor reduce tarifele de interconectare percepute de RomTelecom, ne-a declarat Raluca Moraru, directorul de relatii publice al institutiei. Dupa calculele ANRC, tarifele ar trebui sa fie reduse in medie cu 10%. Potrivit oficialului ANRC, perioada de consultare cu actorii pietei de telecomunicatii s-a incheiat recent, iar acum ANRC analizeaza observatiile trimise de acestia, urmand ca cel mai tarziu luna viitoare sa ia decizia finala in aceasta privinta. In opinia lui Moraru, „reducerea tarifelor cu 10% nu este decizia definitiva, dar nu cred ca ne vom abate foarte mult de la ea“.
La randul sau, Florin Bejan, secretar de stat in cadrul ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), ne-a spus ca exista o strategie comuna a ministerului impreuna cu ANRC pentru reducerea tarifelor de interconectare, iar aceasta reducere va trebui sa aiba loc in ultimul trimestru al acestui an.
La jumatatea lui iulie, ANRC a lansat spre consultare publica tarifele maxime ce vor putea fi practicate de RomTelecom pentru serviciile de interconectare. ANRC propune ajustarea graduala a tarifelor serviciilor de interconectare in 3 etape, de-a lungul unei perioade de tranzitie, pana la inceputul lui 2007.
Tarifele de interconectare sunt preturile pe care le percepe RomTelecom de la ceilalti utilizatori de telefonie pentru a-i lasa sa utilizeze reteaua. Dupa scaderea acestor tarife, operatorii privati vor putea sa-si ajusteze la randul lor preturile in asa fel incat consumatorul final sa aiba acces la un serviciu competitiv.