Lichidatorul ROVIGO Bucuresti a evaluat pentru a scoate la vanzare sediul Societatii Comerciale pentru Închiderea si Conservarea Minelor (ICM) SA  Targu Jiu, aflat in aceeasi cladire cu SNLO.

Sediul Societatii pentru Închiderea si Conservarea Minelor SA Targu Jiu, aflat in aceeasi cladire cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, a fost evaluat in vederea valorificarii.
Avocata Mariana Popa, reprezentanta lichidatorului ROVIGO, a declarat ca firma pe care o reprezinta scoate la vanzare toate bunurile disponibile, pentru a putea recupera creantele pe care le are de incasat in contul ICM. La sediul Societatii pentru Închiderea si Conservarea Minelor nu mai exista decat o secretara si doi angajati care se ocupa de gestionarea arhivei: "Nu stiu exact cat mai avem de recuperat, dar voi prezenta conducerii firmei, la jumatatea lunii februarie, un raport despre situatia la zi de la Societatea pentru Închiderea si Conservarea Minelor SA Targu Jiu. Noi am tot recuperat lichiditati de la debitori, insa este mai greu in ceea ce priveste valorificarea bunurilor. Sediul din Targu Jiu a fost evaluat si va fi scos la vanzare. Noi vindem toate bunurile pe care le putem valorifica: imobile, cladiri etc. În momentul in care se termina de recuperat creantele, putem trece la radierea firmei. Nu pot sa aproximez cand se va intampla exact acest lucru. Totul depinde de cum incasam. În ceea ce priveste complexurile energetice, avem un grafic de esalonare a platilor si cei de acolo isi achita datoriile dupa cum am convenit. Nu stiu exact cat mai avem de recuperat in conturile Societatii pentru Închiderea si Conservarea Minelor SA. Noi percepem onorarii de 0,98% din incasari. Sub 1%", a declarat avocata Mariana Popa, cea care conduce firma ROVIGO, impreuna cu Vasile Deleanu.  

Au castigat aproape o jumatate de milion de euro

Potrivit datelor prezentate pe site-ul ROVIGO SA, avocata Mariana Popa a recuperat pana in prezent peste 50 de milioane de euro, reprezentand creante de la diferiti beneficiari ai fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia, din care s-a desprins si Societatea Comerciala pentru Închiderea si Conservarea Minelor. Din cele 50 de milioane de euro, firma ROVIGO a beneficiat de onorarii reprezentand 0,98% din totalul incasarilor, adica aproape o jumatate de milion de euro. Pana anul trecut, s-a dat o adevarata batalie intre marii lichidatori din Romania pentru a pune mana pe creantele ICM. Unul dintre cei mai castigati a fost celebrul BNP Consult Craiova, care a perceput insa onorarii de 10% si a avut incasari de 40 de milioane de lei, comisionul oprit fiind de patru milioane de lei. ICM este unul dintre marii datornici la bugetul de stat, avand de achitat, in momentul in care a fost preluata de ROVIGO (martie 2008), suma de 1,9 miliarde de lei si tot atat de incasat de la beneficiari cu titlul de creante, cele mai multe de la complexurile energetice.
S-a nascut cu datorii 
ICM a fost infiintata in 2004 prin HG nr. 103 si s-a constituit ca si continuator al CNLO cu sarcina de a gestiona arieratele si alte datorii pana la stingerea acestora. Pe langa ICM au mai aparut cele trei complexuri energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova, precum si SNLO. Creantele trebuia recuperate de la Termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova, Halanga, Govora si Brasov. ICM a intrat insa in faliment si a ajuns astfel pe mana lichidatorilor.