Specialistii din domeniul IT cu experienta sau abia iesiti de pe bancile facultatii erau atrasi pana nu de mult de salariile mari oferite de companiile occidentale. Canada, Statele Unite, Danemarca si Austria sunt doar cateva exemple de tari de destinatie pentru crema specialistilor romani din domeniu. Acum insa, occidentalii si-au inchis portile, iar emigrantii se intorc in tara lor de origine.
Acest trend exista insa de doi ani, potrivit lui Cristian Stoica, Chief Executive Officer al unei companii de soft romanesti. IT-istii romani au si motive ca sa se intoarca acasa. Chiar in Romania, salariile unor programatori care de-abia au absolvit o facultate de profil sunt de la 500 de euro in sus.
Pentru cei mai priceputi dintre acestia, salariile pot fi si de trei ori mai mari. Dar cum se explica acest nivel de salarii care este de cel putin trei ori mai mare decat nivelul salariului mediu pe economie intr-o tara ca Romania? O explicatie ar fi facilitatile oferite de stat inca de pe vremea Guvernului Nastase. Pentru salariatii care au terminat Automatica, Mate-Info sau alte facultati cu sectii de programare, un angajator este scutit de la plata impozitului pe salariu.
O data cu integrarea, aceste facilitati din partea statului vor disparea, considera Stoica. Prin urmare, masura va afecta profiturile caselor de software ce folosesc in proportie de 40-50% salariati pentru care aveau reduceri. Dar nu toti angajatorii vor reduce din profiturile companiilor, ci vor reduce din salariile angajatilor. Un alt motiv pentru care salariile in IT sunt mari este si cererea mare de pe piata raportata la oferta mica de forta de munca.
In Romania se intampla la fel ca si in India, cand un numar mic de IT-isti trebuiau sa faca fata numeroaselor proiecte venite din afara. Cu toate acestea, analistii din IT afirma ca salariile din domeniu sunt totusi supraevaluate, un incepator nemeritand o leafa lunara de peste 500 de euro.