Numarul romanilor care realizeaza tranzactii prin Internet s-a dublat in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca la finele primului trimestru din 2005 erau inregistrati peste 56.000 de utilizatori de instrumente de plata prin Internet, in acest an numarul lor a depasit cifra de 117.000.
Potrivit Mediafax, si valoarea tranzactiilor efectuate prin Internet a crescut la circa 25 de miliarde de euro, adica cu 22% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De altfel, pe toata durata lui 2005 s-a inregistrat o valoare a tranzactiilor totale de 65,4 miliarde de euro. Numarul tranzactiilor realizate prin Internet in prima parte a acestui an este de 3,6 milioane, in timp ce pe toata durata anului trecut numarul operatiunilor de acest tip a fost de 11,1 milioane de tranzactii.
Instrumentele de plata la distanta sunt cele de tip Internet-banking (plati interbancare prin Internet), home-banking (plati de acasa prin Internet) si mobile-banking (plati cu ajutorul telefonului mobil cu acces la Internet), si sunt in numar de 39. In Romania, exista 26 de banci care ofera servicii de plata prin Internet. Cu toate acestea, instrumentele de Internet-banking sunt doar 22 si se bazeaza pe o aplicatie software care se afla la emitent. Instrumentele de tip home-banking sunt in numar de 12 si se bazeaza pe o aplicatie software instalata de emitent la sediul destinatorului.
Instrumentele de tip mobile-banking sunt doar doua la numar si presupun utilizarea unui echipament mobil (telefon, PDA - Personal Digital Assistant) si a unor servicii ale operatorilor de telecomunicatii.