Inpolitics titreaza: "Ion Iliescu explica de ce Romania a ratat proiectul South Stream"
'Romania ramane in afara circuitului South Stream deoarece conducatorii nostri au manifestat intotdeauna "o puternica reticenta fata de rusi" iar Rusia este normal sa isi urmareasca interesele comerciale cu parteneri mai docili, explica fostul presedinte, pesedistul Ion Iliescu, in exclusivitate pentru Inpolitics.
"Ramanem in afara circuitului South Stream. Probabil ca, in ceea ce ne priveste, se va face o deviatie din Bulgaria. Este urmarea reticientei fata de rusi pe care au avut-o mereu conducatorii nostri. Este firesc ca, atunci cand au interese comericiale, rusii sa isi aleaga niste parteneri mai docili. Este firesc sa isi urmareasca atingerea intereselor", afirma Iliescu. Reamintim ca, recent, directorul general al grupului Gazprom, Alexei Miller, a precizat ca Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania ca principal hub al gazoductului South Stream. Declaratia lui Miller a fost facuta dupa semnarea, cu directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a unei intelegeri privind infiintarea companiei South Stream AD, detinuta in mod egal de Gazprom si grupul bulgar, cu scopul constructiei South Stream in Bulgaria.'
N.Red. South Stream este numele unui proiect care prevede construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Italia si Austria. Gazoductul va avea o lungime de 900 kilometri pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria, unde se va ramifica o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia. Capacitatea maxima a conductei este similara cu cea a Nabucco, de 31 miliarde de metri cubi - cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde de metri cubi ulterior. Demararea ei este prevazuta pentru 2015 potrivit presei ruse (initial era vorba de 2013), iar costul estimat este intre 10 si 15 miliarde de Euro. Actionari sunt grupul rus Gazprom si ENI, din Italia.