Pentru ca UE va majora acciza minima pentru bauturile alcoolice cu 24%, adica de la 550 de euro pe hectolitru la 682 de euro, si accizele din Romania vor trebui majorate pana la acest nivel. Iar asta se va intampla treptat pana la data aderarii. Pana atunci, Romania va trebui sa majoreze valoarea accizei pana la nivelul minim din UE, de 550 de euro pe hectolitru. De la 1 aprilie, acciza va creste la 410 euro pe hectolitru, iar bauturile alcoolice se vor scumpi cu 25%.
Pana la momentul aderarii insa, in Romania, acciza pentru bauturile alcoolice si distilate va creste chiar de la 1 aprilie 2005 pana la 410 euro pe hectolitru, de la 280 de euro cat este in prezent. Asta inseamna ca o sticla de alcool care in prezent costa 50.000 de lei, de pilda, va costa de la data majorarii accizei cu 20-25% mai mult. Adica, va costa in jur de 65.000 de lei. “Scumpirea produselor alcoolice va avea un impact vizibil asupra vanzarilor, iar asta se va vedea chiar in primele luni. Daca in aprilie, pentru ca vine Pastele, vanzarile nu vor scadea, din mai si iunie este clar ca vanzarile vor fi mai reduse“, a declarat Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice - GARANT, in cadrul unui seminar international cu tema “Taxarea alcoolului si bauturilor alcoolice in Romania in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana“.
Valoarea minima a accizelor aplicate in Uniunea Europeana la alcool ar putea sa creasca cu 24%, de la 550 de euro pe hectolitru, iar accizele din Romania vor trebui majorate pana la acest nivel. Si asta pana la data aderarii.
“La nivelul Comisiei Europene se are in vedere cresterea ratei minime a accizelor aplicate bauturilor spirtoase, in prezent de 550 de euro pe hectolitru, iar aceasta este doar una dintre regulile care se pot schimba pana in 2007“, a afirmat James Fortescue, director general al Confederatiei Europene a Producatorilor de Alcool (CEPS), din care face parte si GARANT. In ceea ce priveste piata bauturilor alcoolice dupa 2007, Fortescue a avertizat ca “Romania se va lovi de competitia concurentilor europeni“, avand in vedere ca taxele de importuri se vor reduce.

Pana in 2007, producatorii vor investi peste 70 de milioane de euro

GARANT estimeaza ca fabricile de alcool din Romania vor trebui sa faca investitii de peste 70 de milioane de euro, pentru retehnologizare, si doar jumatate dintre producatorii actuali se vor putea mentine pe piata. “In contextul in care, la 1 ianuarie 2007, valoarea accizei va ajunge la 550 de euro pe hectolitru alcool pur, bauturile alcoolice vor fi cu peste 60% mai scumpe, iar piata neagra se va restrange cu peste 70%“, a explicat Dascalu. El a atras atentia ca desfiintarea antreprizelor fiscale contravine legislatiei europene. “Sistemul de antrepozitare introdus de la 1 ianuarie 2004 de Codul Fiscal a reprezentat un pas inainte in modernizarea mecanismelor pietei alcoolului si bauturilor alcoolice din Romania. Din pacate, la 1 ianuarie 2005 a intrat in vigoare Legea nr. 494/2004 care a desfiintat, practic, antrepozitele fiscale. Astfel, pana la 1 ianuarie 2007, plata accizelor se face la momentul efectuarii comenzii pentru banderole catre Imprimeria Nationala. Aceasta initiativa, care contravine legislatiei europene, apartine fostei Comisii de Buget-Finante a Senatului, al carei presedinte a fost senatorul Viorel Stefan“, a spus Dascalu.
Drept urmare, GARANT solicita Executivului si Parlamentului sa corecteze aceasta eroare care produce grave distorsiuni in functionarea pietei legale a alcoolului si a bauturilor alcoolice.