Asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) valabile pentru 2006 vor fi insotite cel mai probabil de vigneta. Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ne-a declarat: „Noi (CSA, n. red) propunem de la 1 ianuarie 2006 ca toate politele de asigurare sa fie insotite de vigneta ca sa vedem cum functioneaza sistemul“.
Potrivit sefului CSA, de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) era oricum obligatorie prezenta vignetei si de aceea, daca ea apare cu un an inainte, este mai usor si pentru Politie sa verifice existenta RCA la o masina sau alta.
„Vigneta va fi sofisticata si va avea multe elemente de siguranta. Pe ea va fi inscrisa data pana la care asigurarea este valabila“, a mai spus seful CSA.

Tarife in crestere

In ceea ce priveste revizuirea tarifelor pentru 2006, solicitata de asiguratori, pana acum CSA a dat patru astfel de aprobari. Societatile de asigurare Ardaf, Astra, Omniasig si Unita au solicitat una dintre ele in minus, celelalte in plus modificarea tarifelor de prime proprii pentru 2006.
Potrivit unui comunicat al CSA, Consiliul institutiei a stabilit ca noile tarife sunt valabile numai pentru contractele de asigurare obligatorie RCA nou-incheiate, „ele nefiind aplicabile in cazul contractelor in derulare“.
Tarifele anuntate de piata pentru 2007 sunt per ansamblu mai mari cu aproximativ 15-20% fata de cele practicate in acest an.

2007, an greu pentru soferi

Mihail Tecau, directorul Departamentului de asigurari obligatorii din cadrul CSA, ne-a spus ca pana la 25 decembrie societatile de asigurare trebuie sa transmita catre CSA notificari cu privire la tarifele RCA pe care le vor practica in 2007. Tecau a explicat ca in 2007 va fi o mare problema din cauza ca se preconizeaza ca primele vor creste substantial.
Reamintim ca in anul integrarii tarifele RCA vor fi liberalizate total, iar polita Carte Verde se va uni cu RCA. Potrivit unor estimari ale mai multor specialisti in domeniu, o polita de asigurare obligatorie auto, valabila un an, va costa intre 300 si 1.000 de euro. La randul sau, seful CSA a adaugat ca 2007 ar putea aduce polite RCA si pe o perioada mai scurta de sase luni, respectiv trei luni, „dar va depinde numai de societati sa stabileasca o valabilitate mai scurta“.

Aproape de maturizare

Presedintele CSA ne-a mai spus ca din estimarile sale „in acest an piata asigurarilor va sari de un miliard de euro“ si asta in conditiile in care la sfarsitul lui septembrie valoarea primelor subscrise era de aproximativ 900 de milioane de euro. Oficialul a apreciat ca in decembrie mai multe contracte, mai ales RCA, vor trebui reinnoite, si datorita acestui fapt piata va resimti o crestere semnificativa, mai mare decat media de pana acum a anului.