Incepand de anul viitor, turistii care vor veni in Capitala vor plati cu 6 - 8% mai mult pentru a inchiria o camera la hotel. Aceasta crestere este justificata atat de introducerea taxei locale de 3% din tariful de cazare, cat si de majorarea preturilor la utilitati.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a hotarat la inceputul acestei saptamani ca patronii de hoteluri din Capitala sa plateasca de anul viitor 3% din pretul de inchiriere a unei camere de hotel. Se revine, astfel, la aceeasi taxa care se platea in 2003. Proiectul de hotarare prevede o astfel de taxa in conformitate cu noile reglementari din Codul Fiscal, act normativ care permite autoritatilor locale sa instituie o taxa la un nivel cuprins intre 0,5 si 5% din tariful de cazare. Comentand efectul acestei taxe asupra tarifelor practicate de hoteluri, Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels’s, este de parere ca “in cel mai bun sau mai rau caz, in functie de situatie, pretul ar putea creste cu 10%“.
Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, ne-a declarat ca hotelierii s-au opus acestei taxe pe care o considera nejustificat de mare. El a precizat ca si in Paris este perceputa o taxa de hotel de 0,7%, cu diferenta ca banii de aici merg spre promovarea turismului si nu intr-un buget general. “Taxa de 1% din 2004 a fost corecta“, a adaugat Rajnita. El a mai spus: “CGMB a decis ca de anul viitor sa se plateasca o taxa de 3%, care se va regasi clar in costul camerei, pentru a recupera pierderea de aproximativ un milion de euro la bugetul local, cauzata de lipsa unei taxe pe acest an“.
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism, Bucurestiul are o capacitate de cazare de 12.171 de locuri, distribuite in 208 unitati de cazare.