Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord si Transelectrica vor tranzactiona pe piata bursiera cate un pachet minoritar de actiuni, incepand din vara lui 2005, a anuntat, in cadrul Forumului Pietei de Capital, Ion Popa, consilier pe probleme energetice al premierului Adrian Nastase.
Potrivit lui Popa, societatile apartinand Electrica vor tranzactiona 10% din actiuni pe piata bursiera, in vreme ce Transelectrica nu va oferi decat 5% din actiunile societatilor Transgaz si Romgaz. Dar acest lucru nu se va intampla mai devreme de 2006, a mai precizat Popa.
Totodata, in doi ani, Romania va avea o piata regionala de energie, dupa cum spune directorul general al Electrica, Nicolae Goroiu.
Pe de alta parte, casa de avocatura "Musat si Asociatii" precizeaza ca legislatia este confuza pentru piata de capital.
De pilda, legea care reglementeaza infiintarea si functionarea pietelor de instrumente financiare (nr. 297/2004) nu specifica forma in care actionarul majoritar isi poate exercita dreptul de a solicita actionarilor minoritari sa-si vanda actiunile detinute. Iar introducerea articolelor 206 si 207 in legea in speta, fara a reglementa obligativitatea actionarului minoritar de a vinde si a celui majoritar de a cumpara, sau transferul automat al dreptului de proprietate asupra actiunilor de la actionarii minoritari catre actionarul majoritar, pare a fi fara finalitate. Si, in absenta acestui efect, cele doua articole par a nu-si gasi o justificare in forma existenta, sustin expertii de la "Musat si Asociatii".