Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a anuntat lansarea a sapte linii de finantare, in valoare totala de circa 165 de milioane de euro, printre care se afla si cele destinate "dezvoltarii e-economiei", mai exact solutii electronice pentru e-business. IMM-urile interesate pot depune cererile de finantare incepand cu 2 septembrie.
Domeniul Major de Interventie denumit "Dezvoltarea e-economiei", in cadrul Programului Operational "Cresterea Competitivitatii Economice", pune la dispozitia intreprinzatorilor 107 milioane de lei. Proiectele pot fi realizate pentru una dintre cele doua componente: (3.1.) "Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate si a altor aplicatii electronice pentru managementul afacerilor" si (3.2) "Suport pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii electronice pentru afaceri".
Ghidurile solicitantului pentru aceste operatiuni au fost publicate in varianta finala pe site-ul ministerului www.mcti.ro la sectiunea "Ghidul Solicitantului"/ "Ghiduri finale", cat si pe site-ul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale http://fonduri. mcti.ro.
Acestea detaliaza criteriile specifice care trebuie indeplinite de potentialii beneficiari si proiectele acestora, regulile de finantare, circuitul proiectului, modalitatea de selectie a proiectelor, procesul de contractare si implementare, precum si drepturile si obligatiile beneficiarilor. Potrivit MCTI, reprezentantii Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale pot raspunde la eventualele intrebari sau nelamuriri la adresa de e-mail [email protected] sau la tel.: 021.311.41.55. Pe langa fondurile pentru e-business au mai fost lansate finantari pentru "Sustinerea conectarii unitatilor scolare la internet prin conexiuni broadband" si pentru "Dezvoltarea si Cresterea Eficientei Serviciilor Publice Electronice Moderne". Prima are un buget de 104 milioane de lei, beneficiarul eligibil fiind numai Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar a doua are un buget de 343,5 milioane de lei. In cadrul acestui domeniu vor fi lansate patru operatiuni: - 2.1 "Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar"; 2.2 "Implementarea de sisteme TIC in scopul cresterii interoperabilitatii sistemelor informatice";
2.3 "Sustinerea implementarii de aplicatii de e-learning"; 2.4 national "Sustinerea implementarii de solutii de e-sanatate si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar". Beneficiari sunt autoritatile publice si institutiile de invatamant.
Inregistrarea proiectelor se poate face online in mod continuu, incepand cu 20 august, ora 9:00, pana pe 28 noiembrie, ora 16:00, pentru operatiunea 1.4 si Domeniul Major de Interventie 2, la adresa http://fonduri.mcti.ro/, urmand ca, in termen de cinci zile lucratoare de la inregistrarea online, proiectul sa fie depus la registratura MCTI.