"Romania este mult mai jos de fundul sacului", iar acordul cu FMI "va fi cea mai grea ghiulea de piciorul Romaniei", declara in exclusivitate pentru Jurnalul National presedintele PSD, Victor Ponta, intr-un dialog inedit cu Marius Tuca.
"Ne-am indatorat cu o multime de bani, pe care trebuie sa-i dam inapoi, si nu am facut nimic cu ei, am dat mici si bere. Majorarea taxelor este o masura absolut disperata, care va face si mai rau. Cu cat maresti taxele, cu atat ai evaziune fiscala mai mare", a afirmat presedintele social-democratilor.
Victor Ponta a precizat ca el sustine impozitarea diferentiata pe care a invatat-o nu de la Ion Iliescu, ci de la prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.
Liderul PSD a anuntat ca, pana in iunie, partidul va depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului, in care va ataca si problema majorarii taxelor. "Vom miza foarte mult pe presiunea sociala, pentru ca se pare ca numai la presiune sociala reactioneaza Guvernul. Oricum Guvernul minte pe toata lumea, si pe cei de la FMI ii minte", a fost de parere liderul PSD. Intrebat daca ar fi de acord cu ideea lui Dinu Patriciu de a se concedia 600.000 de bugetari pentru a scoate economia din criza, Victor Ponta a raspuns: "Dinu Patriciu o fi un bun om de afaceri, dar nu se pricepe la politica si solutiile lui nu sunt niciodata bune in politica".
Pe de alta parte, Victor Ponta este de parere ca Emil Boc ar trebui sa urmeze exemplul presedintelui american Barack Obama si sa faca statul sa intervina mai mult in economie.
"Sunt total impotriva a ceea ce se intampla acum, si anume retragerea statului din economie, stiti ca Videanu acum vinde tot ce mai are statul pe la Electrica... Eu cred ca statul in perioada de criza ar trebui sa intrevina mai mult in economie. Daca Obama a facut chestia asta in cel mai liberal stat din lume, nu stiu de ce avem noi o problema cu asta... Suntem mai capitalisti decat America", a spus liderul PSD. El sustine ca nu turismul este "marea speranta", ci agricultura, desi "nici macar portarul de la minister nu stie cum il cheama pe ministrul Agriculturii".
Intrebat de ce legea Agentiei Nationale de Integritate a fost omorata, Ponta a aratat catre Guvern si Palatul Cotroceni, acuzandu-i de ipocrizie pe cei care "varsau lacrimi de crocodil pentru ANI": "Au omorat-o cei care au facut-o (legea - n.r.). Au facut-o de la inceput neconstitutionala si recunosc ca m-am amuzat cand am vazut cate lacrimi de crocodil s-au varsat si la Cotroceni, si prin Guvern se varsau lacrimi de crocodil... Mai ales ca stiu - nu dezvalui in public - dar stiu ce parere au oamenii aia care varsau lacrimi de crocodil despre ANI. Eu le-am spus 'dom‘le, faceti ce vreti', nu am votat, nu am boicotat in nici un fel... Dar e o ipocrizie".
Textul integral al dialogului dintre Marius Tuca si Victor Ponta va fi publicat in editia de luni, 10 mai, a Jurnalului National.