Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a cerut recent suspendarea interdictiei pescuitului de sturioni. Inspectorii acuza Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) ca nu are echipamentele necesare aplicarii restrictiilor si ca favorizeaza grupurile de interese, pe care nu le sanctioneaza cand depasesc cotele de pescuit. Ieri, chiar ministrul Agriculturii, Gheoghe Flutur, a respins raportul Corpului de Control
al institutiei pe care o conduce si a solicitat aprofundarea verificarilor. El l-a desemnat
pe secretarul de stat pentru dezvoltare rurala, Danut Apetrei, sa coordoneze analiza
din sectorul de pescuit.

Suspendarea ordinului de interdictie a pescuitului de sturioni s-a propus in urma unor actiuni de verificare, efectuate de catre Corpul de Control al Ministerului Agriculturii. Prin acest ordin, pescuitul de sturioni era interzis pe o perioada de zece ani. Motivul pentru care Corpul de Control cere suspendarea interdictiei il reprezinta faptul ca, in urma unor verificari privind activitatea ANPA in perioada cuprinsa intre 2005 si primul semestru din 2006, s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu indeplineste mai multe conditii privind respectarea interdictiei.
Controalele efectuate de catre inspectori au aratat ca agentia nu este dotata cu echipamentele necesare de marcare prin cipuri a sturionilor reproducatori capturati si cu aparate de citire a codurilor si fiselor de captura. De asemenea, nu poate realiza tiparirea si distribuirea fiselor de captura in teritoriu si nu are o lista de criterii clare pe baza carora sa fie alocate cotele de pescuit. Aceste constatari ale inspectorilor au aratat ca ANPA nu poate aplica masurile restrictionarii pescuitului de sturioni.
Potrivit reprezentantilor Corpului de Control, Romania ar fi putut obtine numai in acest an venituri de peste 2,2 milioane de euro daca nu era introdusa aceasta interdictie. Ei au aratat ca celelalte tari membre ale Conventiei privind pescuitul in apele Dunarii, adica Bulgaria, Serbia si Ungaria, nu au aplicat astfel de masuri restrictive. In plus, Corpul de Control acuza ANPA ca favorizeaza grupuri de interese din Delta Dunarii, prin lipsa masurilor de sanctionare a firmelor care depasesc cotele de pescuit pentru sturioni.
Pescuitul masiv, cauza interdictiei
Masura de interdictie a pescuitului de sturioni aplicat in tara noastra s-a bazat pe un ordin comun al ministerelor Mediului si Agriculturii. El a fost emis in primavara acestui an din cauza exploatarii masive a sturionilor si riscului de disparitie a unora dintre aceste specii.
In replica, conducerea ANPA apreciaza propunerea de suspendare a interdictiei privind pescuitul de sturioni ca un punct de vedere contrar intereselor Romaniei. Mai mult, agentia considera aceasta recomandare ca un afront adus Ministerului Agriculturii si Ministerului Mediului, initiatorii ordinului. Presedintele ANPA adauga ca suspendarea ordinului de interdictie este nefondata, tinand cont ca echipamente pentru aplicarea masurilor de restrictionare exista la Tulcea.
Datele la nivel mondial arata ca sturionii se afla de cateva decenii in regres accentuat, ca urmare a pescuitului excesiv, a cererii de caviar pe piata internationala, a deteriorarii conditiilor de mediu si a bararii fluviilor in care se reproduc. Cu toate masurile de protectie adoptate la nivel regional, reproducerea pe cale naturala a sturionilor a devenit deficitara.