Prima de la stat pentru construirea unei locuinte - de 20% din pretul casei, dar nu mai mult de 10.000 de euro - i-a lasat indiferenti pe tinerii craioveni. Doar unul a cerut banii de la autoritati, dar nu a îndeplint conditiile legale.Din 2006, de când a intrat în vigoare ordonanta care le permite tinerilor sa ia 10.000 de euro de la stat pentru construirea unei locuinte, o singura persoana a solicitat Primariei Craiova acordarea sprijinului banesc. Acesteia i-a fost respinsa cererea, pentru ca nu întrunea conditiile, dupa cum sustin reprezentantii municipalitatii. În acelasi timp, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei anunta ca în toata tara au fost depuse, din 2006 si pâna acum, doar 2.200 de cereri pentru prima de stat amintita, dar, în total, doar zece tineri au primit efectiv subventia. Asemenea subventii s-au acordat si pe alte acte normative mai vechi, dar în patru ani ministerul a platit putin peste 50 de milioane de lei. OUG nr. 51/2006 privind programul national de sprijinire a construirii de locuinte în proprietate personala prevede acordarea unui ajutor de stat pentru tinerii sub 35 de ani care îsi fac propriile locuinte. Subventia de la stat poate fi de 20% din valoarea locuintei, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Ordonanta prevede ca pot primi subventia de 10.000 de euro si tinerii care îsi cumpara o locuinta noua cu credit ipotecar, într-un complex rezidential nou. Dar posibilii beneficiari ai pomenii guvernamentale nici nu vor sa auda. "Tinerii din Craiova fie nu îsi permit sa construiasca o casa, fie nu vor sa ramâna în oras. Poate vor sa plece peste hotare. Probabil de asta sunt dezinteresati de prima de la stat", a explicat recent primarul urbei, Antonie Solomon. 
Conditii aproape imposibile La prima vedere, pare nefiresc acest dezinteres pentru ajutorul dat de stat tinerilor care doresc sa-si construiasca o locuinta. Mai multe banci care acorda împrumuturi pentru construirea de locuinte au facut lobby puternic pentru actul normativ amintit, adica pentru prima de la stat, dar tot fara vreo reactie din partea publicului. În realitate, conditiile ce trebuie îndeplinite sunt aproape imposibil de realizat pentru locuitorii din mediul urban. Cererile se depun la primariile unde îsi au domiciliul tinerii interesati. Conditiile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite sunt exagerate. Solicitantul trebuie sa aiba pâna în 35 de ani, sa nu detina o locuinta mai mare de 50 de metri patrati, sa nu fi primit alta subventie de la stat pentru casa (nici sotia sau copiii), sa fie prima locuinta platita prin credit ipotecar. Mai trebuie sa detina terenul pe care se va construi casa (sau un drept real de folosinta asupra terenului), sa aiba autorizatie de construire si contract de executie a lucrarii, încheiat cu un "antreprenor specializat". Daca o familie tânara din Craiova ar detine ceea ce solicita legea, atunci prima de 10.000 de euro nu i-ar mai folosi la nimic, pentru ca nu ar acoperi nici 5-10% din costul casei. Numai terenul pentru o locuinta costa între 30.000 si 70.000 de euro, în functie de zona si de utilitatile existente. În plus, construirea propriu-zisa a celei mai modeste case ar mai costa între 70.000 de euro si 100.000 de euro si chiar mai mult, pe undeva prin jurul Baniei. Deci, o casa cu teren cu tot l-ar costa pe tânar între 100.000 (în cel mai fericit caz) si 190.000 de euro. Deci prima de la stat de 10.000 de euro ar acoperi 10% din costul casei în primul caz si în jur de 5%, în al doilea caz. Avantajati pot fi tinerii care construiesc în mediul rural, chiar daca sunt din Craiova. La tara, în localitati aflate la 20-30 de kilometri de Banie, o casa noua cu teren cu tot (cu baie si alte dependinte) ajunge pâna la 200.000 de lei, adica 54.000 de euro. Daca unui tânar viitor proprietar i-ar da statul sprijin de 10.000 de euro, ar însemna mai mult de 18% din costul construirii casei. Ordonanta de urgenta nr. 51/2006 prevede ca se acorda sprijinul si pentru construirea de locuinte cu credit ipotecar. Or creditele ipotecare din ce în ce mai mari nu mai sunt accesibile pentru un apartament vechi, daramite pentru o casa noua?! 
Smecherie: prima se da la final 
Marele dezavantaj, inclusiv pentru aceia care îsi construiesc locuinte la tara, este faptul ca sprijinul gratuit din partea statului vine abia la final, dupa ce solicitantul si-a ridicat casa cu banii lui. Pentru a încasa prima de 10.000 de euro de la stat, beneficiarul este nevoit sa prezinte procesul-verbal de predare-primire a locuintei nou-construite. Plata banilor dupa ridicarea casei si conditiile de depunere a dosarului au facut ca tinerii sa fie neinteresati de oferta de bani pe degeaba din partea statului.