Canicula a facut ravagii in stupinele apicultorilor din judet, care se vad neputinciosi in fata naturii dupa ce temperaturile, care au depasit frecvent 40 de grade Celsius, au decimat albinele. Proprietarii de stupine au pierdut milioane de lei, nereusind sa scoata nici macar citeva kilograme de miere la tei si floarea-soarelui.

Albinele mor cu miile din cauza caldurii nimicitoare din ultima luna, punind in pericol insasi existenta stupinelor. Consecinta e ca apicultorii vor fi nevoiti sa intre in iarna cu familiile slabite, care vor fi vulnerabile la frig si boli.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Galati, Costache Enache, ne-a declarat ca apicultorii nu s-au mai confruntat cu o asemenea situatie apocaliptica in ultimii 17 ani: "Au mai fost ani prosti, dar parca asa, ca acum, nu am mai intilnit. Albinele zboara pina la epuizare pentru ca nu gasesc plante de unde sa culeaga polen. Totul in jur este pirjolit. La verificari se constata ca vin din ce in ce mai putine albine".

In fata acestei situatii fara iesire din ce in ce mai multi apicultori isi vind stupii, revistele de specialitate si ziarele abundind de anunturi in acest sens.

Masuri de criza

Proprietarii de stupi se confrunta in prezent cu o situatie pe care nu si-au imaginat-o nici in cele mai negre scenarii: nici macar citeva kilograme de miere obtinute la floarea-soarelui si tei. Putina miere care o vor realiza in acest an vine de la salcim, unde productia se situeaza cam la 50% fata de anii anteriori. Asta inseamna ca in loc de 30 kg de miere pe familie de albine, cit se obtinea in medie, anul acesta se vor realiza maxim 4-5 kg, care nu le acopera nici pe departe cheltuielile efectuate.

Ca urmare a acestui fapt apicultorii nu vor primi nici o subventie de la Ministerul Agriculturii, aceasta acordindu-se doar pentru o anumita cantitate de miere obtinuta. Asociatia Nationala a Crescatorilor de Albine a propus ministerului de resort sa inlocuiasca subventia de 200.000 lei/familie de albine cu un ajutor financiar pentru achizitionarea a 5 kg de zahar necesare pentru a asigura o rezerva de hrana pentru iarna.

"Noi am facut propunerea. Sa speram ca vom obtine acest ajutor pentru a putea trece cu bine sI de acest an", afirma presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Galati. Cert este ca o parte dintre cele 21.000 familii de albine existente in judet nu va mai fi anul viitor, multe dintre acestea urmind sa dispara din cauza caldurii, a foametei si bolilor.