Actionarii majoritari ai BCR isi propun sa transforme noua achizitie in cea mai profitabila banca din intreg grupul Erste Bank, potrivit Deutsche Welle.
"Avem potentialul de a transforma BCR intr-una dintre cele mai mari banci din Europa", declara seful grupului bancar austriac, Andreas Treichl, in ultima editie a cotidianului german "Handelsblatt", citat de Deutsche Welle. Succesul austriecilor in rasaritul Europei este explicat de Treichl prin "mentalitatile asemanatoare". Cu toate ca si germanii de la Deutsche Bank s-au inscris in cursa pentru BCR, infrangerea lor se datoreaza, in opinia austriacului, faptului ca modul de lucru din Romania nu "este logic pentru germani". Erste Bank urmareste mobilitatea clientilor si intra pe pietele din zona in care exista deja o retea de institute bancare controlate de austrieci. Un principiu simplu care aduce insa mult succes bancherilor austrieci: peste 13 milioane de clienti numai in Europa de Est, 10 achizitii in ultimele 12 luni.
Desi pentru moment planurile de extindere au fost stopate, Erste Bank se pregateste pentru cumpararea de noi actiuni la BCR, in cazul in care acestea vor fi mai scoase la vanzare. Asta pentru ca tranzactia nu a fost deocamdata finalizata, Erste Bank obtinand in urma licitatiei doar 62% din actiunile BCR.
Deutsche Welle subliniaza ca suma reprezentand plata pentru BCR va fi transferata cel mai probabil in iunie, iar pana atunci austriecii se bucura de dobanda obtinuta la banii care au ramas inca in conturile lor.