La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, anunta ca toti cei sapte ofertanti pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Banca Comerciala Romana (BCR) au indeplinit criteriile de pana acum, ofertele lor financiare urmand sa fie deschise saptamana aceasta. Potrivit Reuters, Intesa, Erste Bank si Deutsche Bank au cele mai mari sanse. Surse din BCR sustin insa ca finalistii cei mai puternici pot fi Dexia, BNP Paribas, Intesa si Deutsche Bank.

Desi documentele de participare ale tuturor celor sapte ofertanti pentru BCR au indeplinit criteriile de eligibilitate, Bancile Intesa, Erste Bank si Deutsche Bank au cele mai mari sanse in procesul de preluare a pachetului majoritar de actiuni al bancii romane, titreaza Reuters, care citeaza surse bancare. Reamintim ca, pe langa cele trei institutii financiare mentionate, la licitatie mai participa bancile Dexia, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues si Banca Nationala a Greciei.
De altfel, Erste Bank, Dexia si Banca Nationala a Greciei si-au manifestat interesul sa intre pe piata bancara romaneasca si depunand scrisori de interes pentru preluarea CEC, care este, alaturi de BCR, in plin proces de privatizare.
Concurenta dintre bancile europene interesate sa preia 62% din actiunile BCR este mare, avand in vedere valoarea bancii, precum si cota detinuta pe piata de profil din Romania. Analistii estimeaza ca pretul pachetului de actiuni BCR ar putea fi cuprins intre 1,5 miliarde de euro si 3 miliarde de euro, de 3 pana la 5 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii. Costul ridicat al tranzactiei a determinat unele banci interesate, precum Fortis, sa-si retraga oferta si ar putea indeparta si alte institutii, care s-ar putea teme de nemultumiri ale actionarilor in cazul in care platesc prea mult.

Intesa, Deutsche Bank sau Erste Bank?

Reuters mai comenteaza, citand tot surse bancare, ca Banca Intesa este considerata un ofertant agresiv in afara Italiei, care ar putea incerca sa compenseze lipsa de succes la alte licitatii, cum ar fi vanzarea bancii Garanti din Turcia. Italia are legaturi stranse cu Romania, iar prezenta bancii pe aceasta piata i-ar putea fi benefica.
Pe de alta parte, marimea Deutsche Bank permite institutiei financiare germane sa plateasca un pret ridicat pentru a intra pe piata romaneasca, considera bancherii, precizand ca Germania are, la randul sau, legaturi economice puternice in Romania. çn fine, al treilea potential finalist in lupta pentru BCR, Erste Bank, este caracterizat de bancherii citati de Reuters ca o banca cu o strategie bazata in principal pe extinderea in Europa de Est, astfel incat ar putea accepta plata unui pret ridicat in Romania.

BNP Paribas, un ofertant-surpriza?

Un ofertant-surpriza ar putea fi, in opinia bancherilor, BNP Paribas, institutie care, de regula, are oferte conservatoare atunci cand cumpara active.
Surse din BCR ne-au declarat insa ca, daca se face o analiza a potentialului financiar al fiecarui candidat, se poate observa ca Intesa, Dexia, Deutsche Bank si BNP Paribas sunt cele puternice dintre cele sapte banci concurente. Sigur ca sanse au toti concurentii, sustin aceleasi surse, dar banci precum Erste Bank sau Banca Nationala a Greciei trebuie sa-si majoreze capitalul social ca sa poata face o oferta financiara potrivita pentru BCR.

Se pot califica mai mult de doua banci

Reamintim ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a fixat un termen-limita pentru urmatoarea etapa a vanzarii, cand vor fi selectate primele doua oferte si se va solicita imbunatatirea acestora, astfel incat BCR sa fie vanduta la pretul cel mai mare.
Totusi, in urmatoarea etapa s-ar putea califica mai mult de doua banci, daca vor exista mai multe oferte la un nivel apropiat al pretului, au declarat surse apropiate situatiei.
Guvernul roman a anuntat ca pretul oferit pentru BCR, care detine active de 7,3 miliarde de euro si 344 de filiale in intreaga tara, va reprezenta principalul criteriu de selectie in stabilirea celor mai atractive oferte.
çn 2003, Romania a vandut 25% plus doua actiuni BCR catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si divizia de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, contra sumei de 222 de milioane de dolari. Statul mai detine inca in proprietate 36,8% din BCR si isi va vinde pachetul de actiuni concomitent cu participatiile celor doua institutii financiare internationale.
Cele cinci Societati de Investitii Financiare din Romania controleaza aproape 30% din titlurile BCR, iar angajatii alte 8%.