Institutii financiar-bancare importante cu renume international sunt interesate sa administreze Fondul Proprietatea. Cel putin asa sustine presedintele Fondului, Nicolae Ivan, care a precizat ca Deutsche Bank, Meryll Lynch, Morgan Stanley, Nomura Securities, Dexia Kommunalkredit, Cheyne Capital, 3i plc si YFM si-au manifestat deja interesul sa participe la licitatia pentru desemnarea managerului.
Potrivit Mediafax, el a estimat ca selectia administratorului ar putea avea loc in perioada mai-iunie.
Pe de alta parte, pentru organizarea licitatiei si elaborarea caietului de sarcini, se intrec case de avocatura de renume. Casele de avocatura vor depune la 15 martie ofertele pentru selectarea consultantului juridic international care va fi probabil cunoscut la 16 martie. Consultantul trebuie sa aiba experienta la constituirea unui fond de cateva sute de milioane de euro si va fi numit in baza unei licitatii publice internationale, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului. Ivan a afirmat ca la selectie vor participa 12 case de avocatura. Printre acestea, el a enumerat Berwin Leighton Paisner LLP, Crowell Moring, Norton Rose, Clifford Chance, Eversheads LLP, Linklaters, The Latern Corporation Limited, Freshfields Bruckhaus Deringer, Allen & Overy, Salans.
Potrivit presedintelui Fondului, oferta financiara va avea cea mai mare pondere in punctajul final. Ivan nu a avansat insa nici un procent in acest sens.
In opinia lui, pana la mijlocul lui aprilie, urmeaza sa fie prezentata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. Mai trebuie spus ca Fondul va fi listat si la o bursa internatioala.
Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni, la 29 decembrie anul trecut.
Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in prezent de 3,9 miliarde de euro.