Deficitul de forta de munca la nivel national i-a determinat pe unii patroni sa treaca peste prejudecatile sociale si sa caute angajati si în rândul persoanelor private de libertate. Prima Bursa a locurilor de munca destinata persoanelor aflate în detentie s-a organizat în România, pe 9 mai. Evenimentul s-a desfasurat în Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta din Galati, în urma unui parteneriat între Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Patronii au venit cu o oferta de aproximativ 150 de locuri de munca în meserii precum: tâmplar, lacatus, mecanic auto, zidar, electrician, lucrator spatii verzi, sudor electric si autogen, fierar betonist, confectioner încaltaminte etc. "Vrem sa schimbam parerea despre niste oameni care, la un moment dat, au gresit. Militam pentru egalitatea de sanse", a declarat, pentru NewsIn, Carmen Tofan, directoarea AJOFM Galati, care a explicat ca aceasta actiune va schimba atitudinea vizavi de persoanele private de libertate. De altfel, purtatoarea de cuvânt a Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta din Galati, inspectoarea Gianina Craciun, a precizat pentru http://stiri.rol.ro ca se va încerca organizarea unei astfel de burse o data la trei luni. 
În Dolj, nu s-a organizat niciodata o Bursa pentru detinuti La nivelul judetului Dolj nu exista înca planificata organizarea unei burse asemanatoare. "În Dolj, nu s-a organizat niciodata o bursa destinata persoanelor private de libertate si nici nu exista un astfel de proiect", a declarat Laura Nicolaescu, purtatoarea de cuvânt a AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, este greu de spus cât de deschisi sunt angajatorii doljeni în a recruta persoane provenite din aceasta categorie sociala. "Când au locuri de munca vacante, angajatorii nu solicita în mod expres o anumita categorie de persoane", a precizat Nicolaescu. 
În 2007, 32 de persoane aflate în detentie s-au reorientat profesional Totusi, potrivit lui Nicolaescu, în vederea integrarii mai usoare pe piata fortei de munca, în conformitate cu legislatia în vigoare, persoanele aflate în detentie care mai au cel mult noua luni pâna la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesionala organizat de AJOFM. Cheltuielile necesare pregatirii profesionale în cadrul acestor programe sunt suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj. "De la începutul anului si pâna în prezent, nu au fost organizate cursuri pentru persoane aflate în detentie. În 2007 însa, zece persoane au urmat cursul de frizer, iar 22, cursul de confectioner asamblor articole din piele si înlocuitori", a spus Laura Nicolaescu. Aceasta a explicat ca este destul de greu de estimat câti dintre acestia si-au gasit un loc de munca deoarece, pentru a evita o eventuala discriminare, numarul celor care-si gasesc de lucru (atât din rândul participantilor la cursurile de formare si reorientare profesionala, cât si din rândul celor aflati în cautarea unui loc de munca) este calculat fara a se tine cont de categoria sociala din care face parte.