Sumele minime pe care vor fi obligati sa le plateasca asiguratorii dupa 1 ianuarie 2007 in cazul politelor RCA vor fi de 100.000 de euro pentru daune materiale, respectiv 350.000 de euro pe persoana in caz de vatamari corporale, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Mai mult, pentru ca politele RCA vor include
si Cartea Verde, surse din piata asigurarilor sustin
ca acestea se pot scumpi
cu pana la 20-30%.

De la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obli­gatorie auto valabila pe intreg spatiul european, se arata intr-un comunicat al CSA, preluat de Mediafax.
Institutia de reglementare in do­meniul asigurarilor mai precizeaza ca primele pentru politele RCA sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare, care vor fi singurele in masura sa decida daca le majoreaza sau le diminueaza. Decizia de ma­jorare sau de diminuare a cuan­tu­mului politei va fi luata in functie de rezultatele inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, frecventa daunelor sau cheltuielile de achizitie, insa asiguratorii au obligatia de a notifica CSA cu privire la tarifele practicate si de asemenea de a le publica. Totusi, modificarea tarifelor RCA nu poate fi pusa in practica mai devreme de trei luni de la ultima notificare, se mai arata in comunicatul CSA.
Cerintele Uniunii Europene in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) se re­fera la existenta legislatiei si a me­canismelor, care sa asigure ca orice proprietar de autovehicul incheie obligatoriu o asigurare RCA care sa fie valabila pe tot spatiul economic eu­ropean, plus Elvetia.
Aceasta inseamna ca, de la data aderarii, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabila pe intreg teritoriul Comunitatii Europene, incluzand Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei, Lichtenstein si Elvetiei, se mai spune in comunicatul autoritatii de reglementare.

Despagubirile minime dupa aderare

Siteul CSA precizeaza ca des­pagubirile platite de o societate de asi­gurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime la care s-a angajat asiguratorul.
Cu incepere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute in legislatia UE, ne­putand fi mai mici de echivalentul a 100.000 de euro pentru daune ma­teriale si echivalentul a 350.000 de euro/per­soana pentru vatamari cor­porale.
CSA mai precizeaza ca tarifele valabile pentru 2007, publicate la acest moment de catre societatile de asigurari, au fost stabilite avand in vedere limitele maxime prevazute de legislatia UE.
Institutia de reglementare mai atrage atentia ca tarifele pentru pri­mele practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate in paginile acestora de Internet.