Reprezentantii Guvernul au declarat miercuri stare de calamitate naturala in agricultura pentru zone afectate de seceta din 34 de judete. Acestea sunt Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Bucuresti, Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea, Arad, Maramures, Satu Mare, Timis, Bihor, Alba, Cluj, Hunedoara, Mures, Salaj si Covasna. Despagubirile vor fi acordate in suma cuprinsa intre aproximativ 600-750 de lei pe hectar pentru culturile asigurate si unde au fost inregistrate pagube mai mari de 30% din productie.
Suma totala a fondurilor alocate pentru despagubiri se cifreaza la 500 de milioane de lei. Pentru culturile de rapita vor fi acordate despagubiri in suma de 600 de lei pe hectar, pentru grau, secara si triticale vor fi platite compensatii de 750 lei pe hectar, iar agricultorii ale caror culturi de orz si orzoaica au fost afectate de seceta vor primi 700 de lei pe hectar. Sumele reprezinta valoarea maxima pe care un fermier o poate primi, despagubirile fiind acordate gradual, in functie de cat de afectata este cultura. Despagubirile vor fi acordate pentru culturile infiintate in toamna anului trecut si primavara acestui an.

Procedura pentru despagubiri

Pentru a primi platile compensatorii, fermierii trebuie sa depuna un dosar la directii agricole judetene, dupa care acestea transmit Ministerului Agriculturii situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati naturale. Dosarul pe care fermierii il depun la directiile agricole trebuie sa contina si o viza eliberata de Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), care sa dovedeasca ca agricultorul nu a irigat terenul pentru ca nu au existau sisteme in zona respectiva sau, daca existau, nu erau functionale.
Agricultorii care au incheiat contracte cu ANIF pentru irigarea terenurilor, dar nu au cerut Administratiei sa ude terenurile, sau cei care beneficiau de sisteme functionale de irigatii, dar nu au contractat servicii, nu vor primi despagubiri. Fondurile pentru despagubiri sunt acordate din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului.