Consumatorii care nu au incheiat contract cu compania pentru noul sistem de citire-facturare vor primi prin posta documentele necesare, pe care le vor depune semnate la ghisee. De la 1 ianuarie, facturarea se face pe baza estimarilor clientului, iar regularizarea cu consumul real se va face o data la sase luni.
ELECTRICA schimba de la 1 ianuarie sistemul de citire-facturare a curentului furnizat clientilor, eliminand procedeul de autocitire practicat pana acum in mediul urban. Clientii trebuie sa inscrie intr-o conventie de consum valorile lunare ale consumului estimat, luand in calcul istoricul de consum pe perioada ultimului an, pentru fiecare consumator existent in baza de date a companiei. Ei vor plati lunar consumul estimat, iar regularizarea cu consumul efectiv se va face o data la sase luni. Daca un client estimeaza un consum de 100 kWh, in loc de 200 cat consuma in medie, peste sase luni, cand ELECTRICA va emite factura de regularizare, va trebui sa plateasca diferenta de pret pentru consumul nedeclarat, adica 600 kWh in cazul exemplificat. Daca, din contra, declara mai mult si consuma mai putin, peste sase luni ELECTRICA ii va scadea diferenta de bani din viitoarea factura.
Consum din oficiu
Potrivit reprezentantilor companiei, circa 80% dintre clientii din mediul urban au semnat actele aditionale contractelor de furnizare a energiei electrice.
De asemenea, in mediul rural au fost transmise actele aditionale contractelor, urmand ca pe parcursul lunii ianuarie 2007 acestea sa fie semnate si depuse la ghiseele ELECTRICA.
Consumatorii care nu au semnat pana acum actele aditionale le vor primi acasa, prin posta, urmand sa fie depuse la ghiseele companiei, avand asupra lor actul de identitate si indexul citit.
De la anul, facturile vor fi transmise prin posta catre toti clientii, iar factura de regularizare se va emite pe baza tarifelor in vigoare la momentul consumului si nu la momentul efectuarii citirii de regularizare. De asemenea, cei care vor primi actele prin posta, dar nu se vor prezenta la ghisee pentru a le depune semnate, vor primi din oficiu estimari lunare de consum, pe baza istoricului de consum din anul precedent. Facturile lunare la energie electrica vor putea fi platite atat la oficiile postale, cat si la ghiseele bancilor partenere ale companiei.