In cursul saptaminii viitoare, comisarii Garzii de Mediu Galati vor descinde pe platorma Mittal Steel pentru a verifica modul in care se respecta legislatia privitoare a protectia mediului, precum si achitarea contributiei la fondul de mediu

Un alt scop al controalelor care vor fi facute de comisarii de mediu il reprezinta analizarea modului in care colosul siderurgic a realizat masurile prevazute in programul de conformare, anexa la autorizatia de mediu 230 din 19 martie 2002. In programul de conformare sint prevazute 54 de lucrari in valoare totala de 76, 1 milioane de dolari, care trebuie realizate timp de 5 ani si care sint incluse si in contractul de privatizare a combinatului.

Protectia mediului a "inghitit" sume importante

Pentru realizarea in anul 2004 a masurilor prevazute in programul de conformare, conducerea combinatului a cheltuit 10,387 milioane de dolari. Astfel, la capitolul protectia atmosferei s-au efectuat o serie de lucrari in sectoarele furnale si cocserii, cum ar fi instalarea unui electrofiltru de degudronare a gazului de cocs la sectia Chimic 1 de la UCC, modernizarea electrofiltrului 2 de la sectia de Pregatire carbuni 1 de la UCC, modernizarea a doua echipamente e desprafuire la cuptoarele rotative de var de la UOR, achizitia unui sistem de epurare pentru desprafuirea gazelor de la un convertizor LD, sectia Cazane OLD de la UOR. In ceea ce priveste protectia apelor, printre masurile luate figureaza modernizarea statiei de preparare ape industriale din cadrul UPDS, recircularea apelor uzate in sectorul de transbordare zguri de la UETU, continuarea decolmatarii iazului tehnologic Malina Nord, decolmatarea iazului decantor Soldana 1 si achizitionarea unui turn de racire pentru statia e epurare de la sectia de prelucrare gudron, amenajarea unei perdele de protectie in partea de est a platformei siderurgice si plantari de arbori pe platforma siderurgica. Pentru protectia solului s-au achizitionat doua masini de transport ecologic a pulberilor de la UCC si UOR.

Milioane de dolari pentru reducerea emisiilor in atmosfera

In urmatorii 2 ani volumele de investitii programate pentru protectia mediului se vor ridica la 49,213 milioane dolari. Astfel, la capitolul protectia solului, subsolului si a pinzei freatice, sint prevazute doua proiecte cu o valoare estimata de 14,523 milioane de dolari, in domeniul apelor uzate sint prevazute doua proiecte cu o valoare estimata de 3,7 milioane de dolari, la capitolul emisii si imisii in atmosfera sint prevazute 17 proiecte ce se ridica la 24,41 milioane de dolari, iar in ceea ce priveste managementul deseurilor sint prevazute trei proiecte estimate la 3,05 milioane de dolari.

Concentratia pulberilor sedimentabile a scazut in ultimii ani

Conform situatiei intocmite de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM) Galati, in perioada 1992-2004 s-a inregistrat o scadere a nivelului de pulberi sedimentabile concomitent cu cresterea productiei de otel. Astfel, in anul 2000 productia de otel realizata a fost de 3,7 milioane de tone, in timp ce valoarea medie anuala de pulberi (calculata in grame pe metru patrat pe luna) a fost de 9,42. In anul 2001, productia de otel a fost de 3,6 milioane de tone, iar valoarea medie anuala la pulberi s-a ridicat la 9,28. In anul 2002 combinatul siderurgic a obtinut 5,2 milioane de tone de otel, iar valoarea medie anuala a pulberilor a fost de 9,87. In ceea ce priveste anul 2004, productia de otel realizata a fost de 5,4 milioane de tone, iar valoarea medie anuala a pulberilor sedimentabile a fost de 8,3.