Situatia economica din Romania a fost determinata si de reforma de la sfirsitul anului 2004, care a determinat cresterea deficitele externe si a creat greutati in atingerea tintei de inflatie, a ieri, analistul economic, Daniel Daianu. In opinia fostului ministru de Finante, un alt element defavorizant pentru Romania este cresterea preturilor la energie care "trebuie sa se apropie de ceea ce este considerat ca nivel normal pentru Uniunea Europeana", precum si cresterile salariale si efectele inundatiilor. "Am avut cresteri de salarii pe care nu le putem vedea altfel decit ca fiind niste socuri, care au depasit dinamica productivitatii si acest lucru este usor de consemnat, mai ales in anul 2005", a adaugat Daianu.
Analistul considera ca si creditul de consum este o problema cu care ne vom confrunta in continuare. "O alta problema este legata de faptul ca intra bani multi in economia Romaniei", a mai spus Daianu, exemplificind cu intrarile de bani provenite de la romanii care lucreaza in tari vest-europene. "Acesti bani creeaza insa dificultati si Bancii Nationale a Romaniei in controlul lichiditatii masei monetare. Pe de alta parte, provoaca o apreciere a leului, iar pe de alta parte contribuie si ea la adincirea deficitelor externe", a mentionat Daianu.

Obiective indraznete pentru 2006

In privinta tintei de inflatie de 5% prognozata pentru 2006, Daianu considera ca "este foarte greu de realizat". Potrivit statisticilor, inflatia a fost, in 2005, de 8,6%, depasind tinta anuntata de BNR, iar cresterea economica a fost de circa 4,5%, fata de 5,5%, cit era prognozat. Contul curent a inregistrat in primele 11 luni un deficit de peste sase miliarde de euro. In privinta reluarii acordului stand-by cu FMI, Daianu este de parere ca "nu este o urgenta". "El trebuie privit strict din perspectiva utilitatii acestor negocieri, pentru ca programul economic al Romaniei, in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana, sa fie bun pentru noi, sa avem politici sustenabile, sa se permita o crestere economica care sa nu fie insotita de deficite externe care mai tirziu sa fringa procesul de crestere economica, sa putem continua dezinflatia. Acesta este interesul Romaniei si este si al UE, care are nevoie de o Romanie cu o economie cit mai performanta in interiorul Uniunii", a conchis Daianu.

BNR cauta scuze pentru ratarea tintei inflatiei

"Romania a ratat tinta de inflatie propusa pentru 2005 datorita ratei scazute de crestere a serviciilor, a marfurilor alimentare si a celor nealimentare, inregistrata in luna decembrie", considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. In opinia lui Adrian Vasilescu, faptul ca tinta de inflatie a fost depasita cu un pas, "nu este o gaura in cer". "Banca Nationala a mers pe o linie mai ambitioasa si a stabilit o marja de unu plus-minus. Anul acesta a fost foarte aproape de atingerea tintei. Practic, decembrie ne-a dat peste cap, in sensul ca ar fi putut sa iasa foarte simplu, foarte usor, o rata in decembrie de 0,4, care sa aduca inflatia anuala la 8 si 5 si am fi fost in linie", a spus Adrian Vasilescu. Potrivit lui Adrian Vasilescu, in luna decembrie 2005 "s-au intimplat citeva accidente", care au determinat ratarea tintei propuse.