Scepticismul occidental fata de Romania se amplifica pe zi ce trece dupa ce Parlamentul European ne-a dat viza pentru Europa in 2007.
De pilda, in hebdomadarul german “Der Spiegel“ a aparut luni un articol extrem de critic fata de stadiul adaptarii Romaniei si Bulgariei la normele europene.
“Ori cu capul de piatra ori cu piatra de cap“, titreaza “Der Spiegel“, aratandu-se indignat, dupa votul din Parlamentul de la Strasbourg, ca, “fie ce-o fi, noua extindere a clubului de la Bruxelles se va face prin cooptarea unora dintre cele mai sarace tari“. State in care “bandele mafiote si coruptia sunt la ordinea zilei“. Ca martor al acuzarii, influentul hebdomadar german il reproduce pe insusi presedintele Romaniei, care a recunoscut cu toata franchetea ca aproape toate institutiile statului sunt afectate de coruptie si ca Romania nu e inca pregatita de aderare. Publicatia hamburgheza admite ca onestitatea lui Traian Basescu este dezarmanta, fara sa-si atenueze insa virulenta critica. Fiindca, titreaza saptamanalul german, “atat la Strasbourg, cat si la Bruxelles, Londra, Paris, Berlin s-au auzit avertismentele, dar s-a optat in favoarea ignorarii lor.
Revista aminteste si de venitul scazut pe cap de locuitor al celor doua state, admitand impresionantele lor cresteri economice anuale, care anunta recuperarea handicapului intereuropean, handicap care ramane imens chiar fata si de Letonia. “Der Spiegel“ evoca apoi contrastele puternice de pilda “dintre pompoasa cladire a Parlamentului din Bucuresti si locuintele mizere ale rromilor din apropiere sau drogurile ingurgitate de fetele minore care se prostitueaza in cartier“.
Articolul deplange “prezenta fostilor securisti ceausisti la parghiile puterii economice, sociale si politice“ si citeaza un diplomat anonim care spune: “Daca negociati cu romanii, e cazul sa plecati de la premisa ca securitatea se afla si ea la masa“.
Revista nu uita sa aminteasca si de acuzele de coruptie planand in contextul dosarului “Flota“, asupra lui Basescu.