Seful Departamentului de Politici Economice si Financiare al Partidului Social Democrat, deputatul Viorel Stefan (foto), a declarat, sambata seara, ca gestionarea acordului cu FMI ridica multe semne de intrebare si ca PSD, daca va ajunge la guvernare, ar putea trece inclusiv la renegocierea acordului.
"Gestionarea acestui acord ridica multe, multe semne de intrebare. Daca ajungem la guvernare ne vom reaseza la masa negocierilor cu FMI, vom clarifica aceste intrebari lasate fara raspuns de catre FMI si in functie de explicatiile pe care le vom primi vom initia renegocierea acordului", a declarat Stefan, in timpul unei conferinte de presa.
Motivul pentru care PSD ar dori sa discute cu reprezentantii Fondului Monetar International este legat de concluziile pe care misiunile FMI le trag dupa fiecare vizita in Romania, care sunt retractate apoi de urmatoarea misiune de evaluare.
"S-a observat cu ochiul liber ca noi am schimbat putin mesajul public in legatura cu acordul dintre FMI si Romania. Mai exact, am ajuns la concluzia ca in scenariul in care vom prelua guvernarea, a doua zi va trebui sa ne asezam la masa negocierilor cu FMI pentru a clarifica niste chestiuni, pentru ca avem niste intrebari simple sa le punem. Spre exemplu de ce a trebuit sa treaca un an si jumatate si au trebuit sa treaca atatea misiuni si sa consume atata logistica si resurse umane ca sa observe ca Romania sta langa o mina de aur, are fondurile europene la dispozitie si nu este in stare sa le atraga. Pai noi stiam acest lucru, nu trebuie sa vina misiunea FMI sa ne spuna. Eventual noi asteptam de la misiunea FMI sa ne spuna ce putem face, cum putem sa deblocam acest proces de atragere a fondurilor europene, poate ne dau o mana de ajutor", a aratat deputatul PSD.
Acesta a aratat ca a venit FMI cu o misiune speciala pe Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ca nu a prezentat public concluziile evaluarii, fapt ce a starnit nemultumirea PSD. "Am auzit despre ei, am vazut cand au intrat la ANAF, dar de iesit nu i-am mai vazut, cu atat mai putin nu am auzit sa fi dat vreo declaratie. Ce au constatat la ANAF? Cumva au constat ca este in regula, ca nu este evaziune fiscala, ca in Romania nu e contrabanda la granitele extracomunitare? Sa ne spuna, pentru ca daca au constat acest lucru poate ne conving, pentru ca noi avem altfel de informatii. Noi stim ca evaziunea fiscala si contrabanda atinge o dimensiune fara precedent in Romania. Si este inadmisibil ca o misiune a FMI directionata pe aceasta idee de evaluare a performantelor ANAF sa nu spuna nimic despre fenomenul cel mai periculos din societatea romaneasca. Au plecat fara sa spuna nimic. Noi ii vom invita sa ne asezam la masa si sa ne spuna ce concluzii au tras si ce putem face impreuna pentru a contracara fenomenul", a accentuat Stefan.
Potrivit acestuia, "cei de la FMI sunt naivi sau s-au inteles cu actualii guvernanti sa ramana lucrurile asa", insa PSD si-a propus sa le clarifice, inclusiv in privinta prognozelor optimiste pe care le dau si pe care le infirma dupa un timp. "Noi vrem sa le clarificam. Dupa aceea vrem sa ii intrebam pe cei de la FMI de ce tot vin si dau prognoze optimiste, ca urmatoarea misiune sa vina sa spuna ca nu s-au confirmat prognozele, iar situatia este rea si tot mai rea", a aratat Viorel Stefan.
Parlamentarul PSD a subliniat ca, in cazul in care, in timpul discutiilor cu FMI se va constat ca in continuare reprezentantii acestei institutii dau raspunsuri evazive "atunci vom fi foarte suparati, pentru ca ii vom spune FMI-ului ca nu suntem o tara de mana a doua - poate au ascultat declaratia presedintelui si au luat-o ad-literam - si ca suntem o tara europeana si trebuie sa ne trateze cu respect".
Potrivit sefului Departamentul de Politici Economice si Financiare al Partidului Social Democrat, acest aspect a fost abordat in cadrul intalnirii zonale cu reprezentanti PSD din sectorul economic din judetele Harghita, Covasna, Alba, Cluj, Sibiu si Mures, joi, la Targu Mures. Viorel Stefan a aratat ca intalnirea zonala de la Targu Mures este a doua din seria de intrevederi pe care Departamentul de Politici Economice si Financiare al PSD le organizeaza in tara, in cadrul carora impreuna cu reprezentantii directiilor economice din filialele judetene se incearca schitarea principalelor repere ale programului economic, program care in forma definitiva va fi prezentat Congresului organizatiei din data de 16 octombrie.