Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri, in calitate de camera decizionala, cu 127 de voturi pentru, 96 de voturi si o abtinere, modificarile la Codul Fiscal propuse de Guvern. impotriva modificarilor s-au pronuntat parlamentarii PSD si PPRM. Noul sistem de impozitare propus de Guvern introduce o cota unica pe venituri si pe profit de 16%, majoreaza impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5 la 3% si majoreaza plafonul de venit neimpozabil pentru pensii la noua milioane de lei.
in acelasi timp, noul Cod Fiscal majoreaza nivelul accizelor la alcool etilic, tigarete, benzina si motorina, introduce accize la pacura si electricitate si elimina unele facilitati fiscale. Dupa interventii procedurale prelungite, plenul Camerei Deputatilor a acceptat ieri, prin vot, sa discute modificarile propuse de Guvern la Codul Fiscal pe baza Raportului intocmit de Comisia de buget-finante.
Mihai Tanasescu (PSD), presedintele Comisiei de buget-finante, si-a reiterat pozitia sustinuta luni, printr-o scrisoare adresata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, conform careia raportul intocmit nu este valid, intrucit a fost redactat in urma unei sedinte convocate neregulamentar. Tanasescu a spus ca, la 18 mai, a declarat inchisa sedinta Comisiei de buget-finante, dupa ce deputatii PSD au parasit lucrarile si nu a mai existat cvorum. Mihai Tanasescu a sustinut ca Eugen Nicolaescu (PNL), vicepresedintele comisiei, a convocat ulterior, in mod neregulamentar, o noua sedinta, inlocuind membri absenti cu alti deputati, carora le-a intocmit imputerniciri scrise. Tanasescu a afirmat ca sedintele comisiilor trebuie convocate cu cel putin 24 de ore inainte, si numai de catre presedintii acestora, potrivit art. 48 alin. 1 al Regulamentului Camerei Deputatilor. Pozitia lui Tanasescu a fost sustinuta si de Lucian Bolcas, liderul grupului PPRM, care a afirmat ca, in comisii, conducerea lucrarilor este atributul exclusiv al presedintelui, altfel putindu-se ajunge pina acolo incit grupurile parlamentare sa-si convoace in sedinte propriile lor comisii.